LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Online panel

Odsjek AUKOS-a otvara raspravu o utjecaju pandemije na kulturni i umjetnički sektor

U panel-raspravi sudjeluju: Mia Dimšić, Ivana Đerđ Dunđerović, Valentina Grubačević, Ines Novak, Mira Sekereš, Ana Šimić i Ivica Vuletić.

U panel-raspravi sudjeluju: Mia Dimšić, Ivana Đerđ Dunđerović, Valentina Grubačević, Ines Novak, Mira Sekereš, Ana Šimić i Ivica Vuletić.

Odsjek za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku na platformi Zoom organizira online panel-raspravu pod nazivom KoronaOSKultura-21Održat će se u petak, 30. travnja, od 11:00 do 13:00. 

– Kulturni i umjetnički sektor u Osijeku već se više od godinu dana (s)nalazi u situaciji izazvanoj koronavirusom, koja je ne samo promijenila ponašanja, navike te kulturni život građana Osijeka, nego zasigurno predstavlja i značajnu prijetnju budućeg poslovanja, ali i opstanka samostalnih umjetnika, obrtnika, neprofitnih organizacija i svih drugih koji u njemu posluju. Raznolikost socijalnih izazova s kojima se taj sektor susreće dovela je do zatvaranja kulturnih prostora kao i otkazivanja mnogobrojnih kulturnih događaja te su pojedinci i organizacije morali brzo reagirati stvarajući mogućnost za kulturni angažman i u digitalnom prostoru. – ističu organizatori.

U vezi s tim, napominju, javila se potreba za učenjem i suočavanjem s novim načinom rada kao i planiranja alternativnih opcija kako bi se realizirale planirane kulturne i umjetničke aktivnosti. Kažu da je neupitno da ova situacija ima razarajući utjecaj na kulturni i umjetnički sektor jer se gube i poslovi, a na vidiku nije ni (u cijelosti) povratak njihove publike. Također, ograničenja kretanja, mjere socijalnog distanciranja koje se globalno primjenjuju, posljedično dovode i do gubitka zarade.

– S obzirom na cjelokupnu situaciju, važnije je nego ikada razumjeti njihovu ključnu ulogu kao i doprinos društvu te istražiti utjecaj pandemije na kulturni i umjetnički sektor, odnosno na samostalne umjetnike, privatne organizacije u kulturi, neprofitne organizacije te ostale pojedince orijentirajući se na neka od sljedećih pitanja: kako danas izgleda osječka kultura i umjetnost, koje aktivnosti poduzimaju akteri kulturnog i umjetničkog sektora kako bi zadovoljili želje i potrebe zainteresiranih korisnika, što se novoga naučilo tijekom krize, kakva je budućnost poslovanja, postoje li potpore i programi namijenjeni oporavku kulturnog sektora, ima li ipak nekih vidljivih pozitivnih promjena koje je ova situacija donijela.  – dodaju.

Na ta, ali i druga pitanja odgovarat će sljedeći gosti: glazbenica Mia Dimšić, kazališna i književna kritičarka Ivana Đerđ Dunđerović, Valentina Grubačević iz udruge Reart, Ines Novak iz DKC-a Dokkica, Mira Sekereš ispred Plesnog studija Shine, Ana Šimić kao predstavnica Teatra to go te Ivica Vuletić iz knjižare Nova. 

Panel-raspravi moguće je pristupiti na poveznici (meeting ID: 468-418-7211). 
FOTO: UNSPLASH