LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povijest grada

Objavljena knjiga „Dunavska Monarhija i Dubrovnik”, koja govori o odnosu austrijske vojske i vlasti prema Dubrovniku

Kako stoji na stranici Sveučilišta u Dubrovniku, posebnu pažnju autori su posvetili malo poznatim građevnim inženjerima u službi upravnih tijela, angažiranima na gradskim adaptacijama, u poglavlju „Tehnička inteligencija u Dubrovniku”.

Kako stoji na stranici Sveučilišta u Dubrovniku, posebnu pažnju autori su posvetili malo poznatim građevnim inženjerima u službi upravnih tijela, angažiranima na gradskim adaptacijama, u poglavlju „Tehnička inteligencija u Dubrovniku”.

Knjiga Dunavska Monarhija i Dubrovnik izv. prof. dr. sc. Sanje Žaja Vrbica i prof. emer. dr. sc. Petera Zimmermanna otkriva do sada nepoznate podatke o odnosu austrijske vojske i vlasti prema Dubrovniku, arhitektonsko-urbanističkim transformacijama Grada tijekom austrijske uprave i protagonistima kompleksnih intervencija.

Kako stoji na stranici Sveučilišta u Dubrovniku, posebnu pažnju autori su posvetili malo poznatim građevnim inženjerima u službi upravnih tijela, angažiranima na gradskim adaptacijama u poglavlju Tehnička inteligencija u Dubrovniku. Karakteristični su rezultati njihova djelovanja i dva važna inženjerska zahvata – projekt gradnje Porporele i izgradnja nove prometnice oko Grada.

Prilika za studente: Ljetni posao prožet dubrovačkom tradicijom u Gradskoj straži Dubrovnika



O transformacijama Grada piše izv. prof. dr. sc. Sanja Žaja Vrbica u trećem poglavlju, Arhitektonsko-urbanističke preobrazbe Dubrovnika tijekom austrijske uprave. Arhivskom građom rasvijetljene su povijesne okolnosti nastanka Porporele, inicijatoru gradnje, uzrocima donošenja odluke o gradnji, tijek radova, materijali korišteni u gradnji i adaptacije luke, te svim pratećim nedaćama i autorima lukobrana koji je zauvijek izmijenio vizuru Grada.

Pregled norijada po Hrvatskoj: provjerite planove održavanja proslava maturanata u najvećim gradovima



Drugi istaknuti projekt tog razdoblja izgradnja je nove gradske prometnice, njezin alternativni pravac, teškoće graditelja te urbane intervencije nastale tijekom gradnje ceste. Tijekom pripreme i realizacije tog projekta posebno je istaknuta svijest domaćeg stanovništva o vrijednostima naslijeđene baštine, koja je utjecala na građevinske faze i očuvanje cjelovitog prstena zidina u vrijeme sveprisutnih modernizacijskih procesa uklanjanja zidina i sačuvala ih za buduće vrijeme.
IZVOR: SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU
FOTO: UNSPLASH