LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Premijera u HNK-u Zagreb

Na kraju životnog puta Peer Gynt spaja Oslo i Zagreb

Umornog, zasićenog i istrošenog Peera Gynta zagrebačka će publika vidjeti u Hrvatskom narodnom kazalištu 20. travnja.

Umornog, zasićenog i istrošenog Peera Gynta zagrebačka će publika vidjeti u Hrvatskom narodnom kazalištu 20. travnja.

U sklopu EU projekta European Theatre Lab koji financira Europska komisija kroz program Kreativna Europa 2014-2020 zagrebački HNK, u suradnji s partnerima iz Det Norske Theatrea, nacionalnoga kazališta iz Osla, osmislio je koprodukcijski projekt Učini udaljenost nepostojećom.

Projekt će rezultirati postavljanjem dvaju nacionalnih modernističkih klasika dramske književnosti – Peera GyntaHenrika Ibsena u režiji Erika Ulfsbya u zagrebačkome HNK iKraljeva Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana u Det Norske Theatreu u Oslu. Zagrebačka premijera održat će se 20. travnja 2018, a ona u Oslu zakazana je za 27. travnja.

Redatelj Erik Ulsfby temelji ovu verziju Peera Gynta na susretu između Peera i Ljevača pucadi. Na Peerovo pitanje Koja je svrha svega? dobiva odgovor da to treba naslutiti. Oni koji nisu kadri naslutiti, osuđeni su postati đavolov lak plijen. S jednom nogom iznad ponora, protagonist mora baciti svjetlo na vlastiti život i djela.

Bliži se kraju životnoga puta. Umoran je, zasićen i istrošen. Život mu je bio obilježen mnoštvom uspona i još više padova. Bio je bogataš i skitao se po svijetu. Upoznavao je ljude i razna bića, vodio je egocentričan, buran i uzbudljiv život. Htio je pobjeći – iz Norveške, ali prije svega od sebe. Želio je sebe stvoriti iznova, razviti se, obogatiti se; htio je trošiti i uživati. No sada se pred kraj života vraća kući opterećen bremenom doživljenih iskustava. Sad je čas da položi račune za svoj život. Tko je on zapravo? I hoće li sačuvati život nakon susreta s Ljevačem pucadi?

Dramaturzi su predstave Carl Morten Amundsen i Sanja Ivić, scenografiju potpisuje Arne Nøst, kostimografiju Ingrid Nylander, a skladatelj je Mitja Vrhovnik  Smrekar. U predstavi glume: Siniša Popović, Ksenija Marinković, Lana Barić, Luka Dragić, Nikša Kušelj, Alma Prica, Silvio Vovk, Filip Vidović, Nina Violić, Slavko Juraga, Vanja Matujec, Ivana Boban, Ivan Colarić i Luca Anić.

FOTO: WIKIPEDIA