LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Komorna glazba

MAGfestival: 5 koncertnih večeri, renomirani sastavi i prvo predstavljanje mladih glazbenika

Ovogodišnji glazbeni program MAGfestivala donosi pet koncertnih večeri na kojima će nastupiti renomirani komorni sastavi iz zemlje i inozemstva, komorni sastavi koji tek traže svoju afirmaciju, ali i mladi glazbenici koji će po prvi put dobiti priliku da se predstave na velikoj sceni.

Ovogodišnji glazbeni program MAGfestivala donosi pet koncertnih večeri na kojima će nastupiti renomirani komorni sastavi iz zemlje i inozemstva, komorni sastavi koji tek traže svoju afirmaciju, ali i mladi glazbenici koji će po prvi put dobiti priliku da se predstave na velikoj sceni.

Deveti MAGfestival – međunarodni festival komorne glazbe – od 30. kolovoza do 9. rujna već će se tradicionalno održati u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita, ali ove godine i u katedrali sv. Dujma. Za njegovu su organizaciju zaslužni Udruga mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzej grada Splita, a umjetnički su voditelji Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy.

Dosad je na MAGfestivalu nastupilo preko 260 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 7500 posjetitelja, što je za festival klasične glazbe izvrsna brojka. Događaj je i ovog puta, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, prepoznat kao dio branda EFFE Festival Labela. Kroz osmogodišnju povijest, bez obzira na političke, ekonomske i druge uvjete, razvijao se i uživao sve veću potporu nadležnih institucija i publike te stekao ugled na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Njegovi su pokrovitelji Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split i Turistička zajednica Grada Splita.

Ovogodišnji glazbeni program donosi nam pet koncertnih večeri na kojima će nastupiti renomirani komorni sastavi iz zemlje i inozemstva, komorni sastavi koji tek traže svoju afirmaciju, ali i mladi glazbenici koji će po prvi put dobiti priliku da se predstave na velikoj sceni.

Festival će u četvrtak, 30. kolovoza, otvoriti atraktivni, međunarodno priznati kvartet saksofona Mobilis iz Austrije koji će izvesti stilski raznolik, ali pomno oblikovan program na kojem će se naći i skladba splitskog saksofonista i skladatelja Gordana Tudora. Festivalski ansambl – MAG ansambl – opet priprema glazbenu poslasticu. U subotu, 1. rujna, u izvedbi članova Udruge MAG i gostiju čut ćemo komorne skladbe Martinůa i Dohnányja nastale u 20. stoljeću, djela koja se rijetko izvode na pozornicama u Hrvatskoj.

I ove godine Festival daje svoj doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva. U utorak, 4. rujna, u jedinstvenom ambijentu katedrale sv. Dujma Trio LUR izvest će djela hrvatskih skladatelja nastala u periodu od baroka pa sve do suvremenog doba. Njegova je posebna misija omogućiti mladim komornim sastavima da se predstave široj javnosti kako bi dobili poticaj za daljnje djelovanje. Tako će se u petak, 7. rujna, predstaviti Trio Slavenski sastavljen od nagrađivanih mladih hrvatskih glazbenika.

Za kraj, u nedjelju, 9. rujna, sve posjetitelje očekuje glazbena poslastica – Zagrebački kvartet. Mogli bismo reći da se radi o jednom od najuglednijih hrvatskih komornih sastava s gotovo stoljetnom tradicijom. U Split stiže nakon nekoliko godina, a prvi će put održati koncert u okviru MAGfestivala u sklopu kojeg će izvesti kapitalna djela napisana za ovu vrstu sastava.

FOTO: NANCY HOROWITZ