LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni festival komorne glazbe

MAGfestival: nastupaju nagrađivani gitaristi, bivši učenici splitskih glazbenih škola i studenti Umjetničke akademije

Splitski gitaristički kvartet i Mandolinski kvartet Da Capo Split praizvest će dvije skladbe, skladatelja Ivana Božičevića i Gordana Tudora, tijekom iduće večeri MAGfestivala.

Splitski gitaristički kvartet i Mandolinski kvartet Da Capo Split praizvest će dvije skladbe, skladatelja Ivana Božičevića i Gordana Tudora, tijekom iduće večeri MAGfestivala.

Jubilarni 10. MAGfestival nastavlja se koncertom u četvrtak, 5. rujna. Tada će nastupiti Splitski gitaristički kvartet koji čine Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević te Mandolinski kvartet Da Capo koji čine Ivana Kenk Kalebić i Stela Ivanišević (mandoline), Tomislav Kalebić (mandoloncello) i Stipan Popović (gitara).

Splitski gitaristički kvartet osnovan je 2010. godine s težnjom obogaćivanja hrvatske i splitske gitarističke scene, a čine ga nagrađivani splitski gitaristi, bivši učenici i studenti splitskih glazbenih škola i Umjetničke akademije. Za vrijeme kontinuiranog višegodišnjeg djelovanja premašio je početnu svrhu osnivanja te je ostvario zavidnu međunarodnu koncertnu aktivnost. Kvartet je održao koncerte u Njemačkoj i Luksemburgu, od kojih se posebno ističe onaj održan u siječnju 2017. u okviru prestižnog ciklusa koncerata klasične glazbe Les concerts du Foyer Europeén. Početkom 2018. Kvartet odlazi na europsku turneju u okviru koje je održao koncerte u Luksemburgu, Španjolskoj te u zgradi Sofijske filharmonije u Bugarskoj u sklopu festivala Musica Europa 2018. organiziranog povodom predsjedanja Bugarske Vijećem Europske unije. U srpnju 2018. nastupio je na 30. Festivalu Imago u Ljubljani. U travnju 2019. održao je prvu koncertnu turneju po Italiji. Kvartet je dobitnik nagrade Zlatni akvarel za doprinos glazbenoj sceni grada Splita koju dodjeljuju Hrvatska glazbena unija i Grad Split te nagrade Osmijeh Biokova za najbolji koncert klasične glazbe održan tijekom festivala Makarsko kulturno ljeto 2015. godine Na programu Kvarteta uz obrade se nalaze i djela originalno napisana za ovu vrstu sastava, redovito nalaze i skladbe domaćih autora, što je u skladu s težnjom članova da podrže hrvatsko glazbeno stvaralaštvo.

Mandolinski kvartet Da Capo Split djeluje od rujna 1997. godine pod imenom Mandolinski kvartet Split i umjetničkim ravnanjem danas nažalost preminulog Marina Katunarića, najvećeg pedagoga glazbe i buditelja mandolinističke žice na području Dalmacije, a nastavlja s djelovanjem pod novim imenom Da Capo. Publici se prvi put predstavio u prosincu iste godine, a zatim i koncertima po Dalmaciji. Od tada često osvaja nagrade na hrvatskom festivalu mandolinista Mandolina Imota te u talijanskoj Ali, gdje osvaja i prva mjesta u svjetskoj konkurenciji mandolinskih kvarteta i kvinteta. godine 2006. kvartet gostuje na nacionalnim danima mandoline u Italiji (Vittorio Veneto i Venezia). Od 2010. redovito sudjeluje u radu udruge MAG – Split (Mladi akademski glazbenici) s koncertima u Muzeju grada Splita i Foyeru HNK Split. U srpnju 2018. gostovao je na Skopskom letu u Skoplju (Makedonija). U svom širokom opusu izvodi djela koja se kreću od renesanse, klasike, baroka pa sve do modernističkih smjerova – jazza, bluesa, rocka stvarajući tako lepezu za sve generacije štovatelja glazbe.

Foto: MAGfestival / PR foto

Navedeni kvarteti praizvest će dvije skladbe, i to skladatelja Ivana Božičevića i Gordana Tudora.

Ivan Božičević (1961.) skladatelj je, orguljaš, pijanist, aranžer i jazz-glazbenik. Studirao je kompoziciju u Beogradu u klasi Aleksandra Obradovića, a orgulje u Frankfurtu kod Edgara Krappa. Živi i radi u Splitu kao profesor kompozicije na Umjetničkoj akademiji. Autor je četiriju simfonijskih skladbi, kao i brojnih komornih, solističkih, zborskih i elektroničkih djela. Djela mu se izvode i snimaju širom Europe i SAD-a, objavljena su na 17 nosača zvuka i tiskana kod nekoliko američkih izdavača (Walton Music, EC Schirmer, Abundant Silence, Hinshaw), kao i kod njemačkog Schotta. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada za svoj skladateljski rad.

Gordan Tudor (1982.) jedan je od vodećih glazbenika svoje generacije, aktivan kao solist, komorni glazbenik, skladatelj i pedagog. Višestruki pobjednik državnih i međunarodnih natjecanja saksofonista i skladatelja te dobitnik najviših umjetničkih te diskografskih nagrada. Nastupao je po čitavoj Europi i Sjevernoj Americi u raznim komornim sastavima (duo, trio, kvartet, solo + elektronika) te kao solist s mnogim orkestrima. Skladbe su mu izvođene u gotovo svim zemljama Europe te u SAD-u, Kanadi, Kini, Japanu, Tajvanu, Argentini, Brazilu te Južnoafričkoj Republici. Trenutno vodi međunarodnu klasu saksofona na Umjetničkoj akademiji u Splitu (UMAS).

Jubilarni deseti MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe, i ove se godine od 28. kolovoza do 7. rujna održava u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Ovogodišnji glazbeni program donosi umjetnički najvrjedniji i najbogatiji program do sada. Svi koncerti održavaju se u Muzeju grada Splita (Papalićeva 1) i počinju u 20 sati. Cijene su ulaznica 40 kn za pojedinačni koncert, a mogu se kupiti na recepciji Muzeja. Uz kupljenu ulaznicu posjetitelji imaju slobodan ulaz u Muzej i Galeriju Emanuel Vidović tijekom trajanja festivala.

FOTO: MAGFESTIVAL / PR FOTO