LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni festival

Deseto izdanje xSTatic Festivala: U Splitu se ponovno okupljaju vodeća imena graffiti i street art kulture te ekstremnih sportova

Posjetitelje očekuje cjelodnevni program oslikavanja zidova kompleksa Koteks/Gripe i besplatan večernji koncert.

Posjetitelje očekuje cjelodnevni program oslikavanja zidova kompleksa Koteks/Gripe i besplatan večernji koncert.

 Kroz manje od dva tjedna u Split ponovno stiže xSTatic, međunarodni festival street-art/graffiti kulture i ekstremnih sportova. Jubilarno deseto izdanje festivala održat će se u subotu, 30. rujna na prostoru sportskog kompleksa Koteks/Gripe. Svoje street-art radove predstavit će više od 40 graffiti umjetnika iz čitavog svijeta, a glazbeni dio programa ove godine predvode Massimo Savage, Žuvi i Bore Balboa. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.
 

Okupljalište za umjetnike iz cijelog svijeta


Pokrenut 2009. godine, kroz svojih dosadašnjih devet izdanja, xSTatic festival je ugostio više od 450 umjetnika iz cijelog svijeta - od Hrvatske, Slovenije, BiH preko Njemačke, Nizozemske, Francuske, pa sve do Australije, Brazila, SAD-a, Kanade i Malezije, a publici se predstavilo i više od stotinu breakdance plesača, među kojima su bili i prvaci svijeta Pockemon Crew (Francuska) i Top9 (Rusija).

Tijekom prvog izdanja festivala, Split je bio prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio profesionalni skate park te se iste godine obnovilo igralište Osnovne škole “Plokite”, dok je godinu kasnije u sklopu festivala obnovljena fasada Osnovne škole "Split3".

Kroz godine održavanja, festival je postao renomirano i popularno događanje među street-art i graffiti umjetnicima, a neka od imena koja su na xSTatic-u prezentirala svoje radove surađuju s brendovima kao što su Disney, Nike, MTV…dok su u sklopu glazbenog dijela programa do sada nastupili Roots Manuva, TBF, Elemental, Grše, Edo Maajka, Frenkie i mnogi drugi.

Ovogodišnje izdanje xSTatic festivala bit će jubilarno deseto po redu, a svoj rad i kreativna umjetnička rješenja predstavit će više od 40 graffiti umjetnika iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Njemačke, Turske, Švicarske, Francuske, Ukrajine i Venezuele.
 

Program festivala


U sklopu programa festivala, u subotu 30. rujna oslikavat će se zidovi sportskog kompleksa Koteks/Gripe, gdje će se tijekom dana održati i skateboard natjecanje uz cjelodnevnu glazbu DJ-eva. U večernjim satima slijede nastupi regionalnih hip-hop/trap imena, pa će tako na festivalsku pozornicu stati Massimo Savage, Žuvi, Bore Balboa, Podočnjaci, Bobsi, dok će svoj DJ set predstaviti Niki Peducci.

Uz umjetnički, glazbeni i sportski program, na prostoru Koteksa će biti dostupna i raznovrsna ponuda hrane i pića, a ulaz na festival je slobodan. Detaljna satnica i program bit će predstavljeni u narednim danima, na službenom Instagramu xSTatica.
FOTO: PRESS, IVE BUBIMIR