LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Festival ulične kulture

Subota je dan za xSTatic – Split slavi uličnu kulturu!

Ulaz na sav festivalski program je besplatan, a posjetitelje očekuje mnoštvo aktivnosti.

Ulaz na sav festivalski program je besplatan, a posjetitelje očekuje mnoštvo aktivnosti.

Odbrojavanje je počelo i sve je spremno za osmo izdanje splitskog festivalu street art kulture – xSTatic 2021. Graffiti art, skateboarding (skate park Kolo), breakdance (udruga Underground Society), street basket (Unisport ST), stand-up komedija (SplickaScena) i radijski live program (KLFM). – najbolje od splitske street art scene uz jaka međunarodna pojačanja okupit će se ove subote, 2. 10. na splitskim Gripama i Koteksu.

Osmi xSTatic ugostit će čak 24 domaća i 4 međunarodna graffiti writera, a crtanje na gradskim lokacijama već je započelo. Nedovršene betonske površine Spaladium Arene oslikat će graffiti umjetnici Lonac i Jarus, vjerojatno poznati i široj publici.

– O značaju festivala dovoljno govori činjenica da je ovo jedini događaj koji promovira urbanu kulturu i namijenjen je uglavnom mladima. Osim toga, veseli me da u trenutku kada je sve online i međusobna interakcija se odvija gotovo robotskim oblikom, organiziramo festival koji te tjera da izađeš vanka, pogledaš, percipiraš, navijaš, dobiješ inspiraciju i na kraju  krajeva - uživaš. Meni je osobno xSTatic vrhunac svega što ili radiš/stvaraš ili pokušavaš napraviti/stvoriti kroz cijelu godinu. – kazao je ususret Festivalu organizator graffiti sekcije i jedan od prvih graffiti writera u Splitu, Pero Rančić.

Cjelodnevni program počinje već od jutarnjih sati kada će graffiti writeri krenuti s crtanjem, a nastavlja se popodnevnim natjecanjima. Skate natjecanje u organizaciji splitskog skateboard kluba Kolo počet će u 13 sati, a natjecatelji će odmjeriti snage i vještine jedan na jedan, po uzoru na Game of skate. U 14 sati slijedi natjecanje u uličnoj košarci, nakon čega u 15 sati kreće plesno natjecanje All style battles.

Plesne vještine sudionika ocjenjivat će poznati plesači: Kamilla (LT), Leksa (BiH) i Lux de Lux (HR). Proglašenja pobjednika u svim kategorijama započet će u 18 sati.

Cjelodnevni program tu ne završava. Od 20 sati Splićane i njihove goste nasmijat će stand-up komičari SplickeScene, a rasplesati splitski hip-hop glazbenici Alejuandro Buendija i Sinovi, Banana Zvuk, Krešo Bengalka, Žuvi, Magellano, Lil Bear i Phlagma.

Cjelodnevni program Festivala glazbenom će kulisom pratiti radio KLFM koji će preseliti svoj studio na Gripe odakle će izvještavati s terena, emitirati emisije i pružiti cjelodnevnu električnu glazbenu kulisu festivalu.

Ulaz na sav festivalski program je besplatan, uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera. Za ulaz na večernji koncert potrebna je COVID-potvrda.

Inače, ovogodišnji termin xSTatica poklapa se s obilježavanjem Međunarodnog dana nenasilja, pa je prava prigoda da ga mladi i svi koji se takvima osjećaju proslave u širenju dobrih vibracija, druženju i zabavi.

FOTO: XSTATIC