LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Započeo Gavella Fair

"Kazalište ima nezamjenjiv miris starih dasaka koji platno nikada neće imati"

Započeo je tradicionalni Gavella Fair, festival u kojem publika bira najbolje glumce ovog kazališta. Velika je novost ove sezone oformljavanje posebnog studentskog žirija koji će odabrati najbolju predstavu.

Započeo je tradicionalni Gavella Fair, festival u kojem publika bira najbolje glumce ovog kazališta. Velika je novost ove sezone oformljavanje posebnog studentskog žirija koji će odabrati najbolju predstavu.

Već se dugi niz godina u kazalištu Gavella održava festival svih predstava koje su trenutno na njegovom repertoaru. Na završnoj večeri Gavella Faira dodjeljuju se dvije nagrade – za najbolju glumicu i za najboljeg glumca u predstavama koje su u toj sezoni premijerno prikazane. Odabire ih prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od najvjernijih gledatelja.

Od ove godine, uvodi se još jedan žiri koji će odabrati najbolju predstavu. Nagradu će dodijeliti portal Studentski.hr,  a u tome će mu pomoći njegovi vjerni čitatelji – kreativci i zaljubljenici u ovo polje umjetnosti. Natječaj, u kojem su se tražili najmotiviraniji, odjeknuo je među studentskom populacijom te je prikupio brojne prijave. Neke su pristigle s inozemnih adresa.

– Gluma nije običan posao, gluma ne predstavlja učenje nekog teksta napamet i obični izlazak na scenu. Glumiti znači sjediniti se, ne samo s našom ulogom, već i s ljudima koji žele upoznati tu ulogu. Voliš taj lik, postaješ neko drugi, izlaziš iz te surove stvarnosti iz koje mnogi žele pobjeći bar na trenutak. U glumi je svaki taj trenutak spoznaja nečeg novog, uživanje u svakoj izgovorenoj riječi, u svakom pokretu koji napravimo. – napisala je Vanja Đokić, srednjoškolka iz Sarajeva

Mnogi su uspješno odradili zadatak u kojem se tražilo da objasne zašto baš oni trebaju biti članom žirija. Oni nisu stručno prosudbeno tijelo, ali njihovo učestalo posjećivanje kazališta omogućilo im je da razilikuju dobru predstavu od loše te da budu reprezentativni predstavnici ukusa mlade populacije. Ozbiljno shvativši zadatak, vjernost kazališnoj umjetnosti dokazivali su iznimno osebujnim i maštovitim tekstovima. Slali su nam fotografije ulaznica sa svih odgledanih izvedbi. O oduševljenju govori činjenica da smo zaprimili sasvim novi scenarij za predstavu.

– Osim što volim teatar, volim teatralnost života, volim (posebno) komediju, volim dramu, patetiku, ponekad i larpurlartizam. Tetar je zapravo vizura kroz koju volim promatrati ljude. Jer kazalište minorizira ili maksimizira ljudske mane i vrline, emocije, intuiciju, ruga se životu, ideologiji, poput Boalova teatra predviđa, rješava – ili pak zastrašuje i priprema. – napisala je Valentina Jakopec.

Mladima je mjesto u kazalištu iz niza razloga. Neke od njih otkrili smo čitajući prijave.

– Kazalište ima nezamjenjiv miris starih dasaka koji platno nikada neće imati, poznati zvuk škripe stolica, a ne žvakanja pregorjelih i preskupih kokica, živu sliku neke druge stvarnosti koju kino projektor neće nikada moći u potpunosti prenijeti. – ističe Tea Balta.

Najbolja predstava birat će se prema različitim kriterijima. Emocija koja uspijeva doprijeti do mladih, svakako je jedan od njih.

– Raditi srcem ne može svatko jer širenje ljubavi nije zanat koji se uči i stiče. Zaintrigirati publiku svojim stavom, glasom, načinom govora, probuditi u njima emociju, stopiti se s ulogom koju imate i biti dio nje može samo onaj kome gluma nije posao i onaj kome to ne predstavlja teret, nego mu je to način života. Ljubav prema glumi i prema daskama koje se nalaze na pozornici u kazalištu  se ne mogu ni s čim mjeriti, a kamoli zamijeniti. To je nešto što volite bezuvjetno. – piše Lejla Hajdar.

Veliku čast i izvanrednu priliku za odabir nisu mogli dobiti svi pa je uslijedio novi krug u kojem su nijanse odlučivale o sedmorici novih donositelja odluka. Našu privolu dobili su dajući svoj osvrt na jednu od već pogledanih predstava.

– Oduševio me prikaz svevremenskih tema bezgraničnosti majčinske ljubavi, teških etičkih dvojbi: roditi ili ne roditi, krize srednjih godina, pitanja časti, prevare, očinstva, braka i ljubavi. Oduševila me komičnost koja je proizlazila iz gesta i dobro razrađenih pokreta glumaca, sukoba između likova, sjajnog teksta. Oduševila me predanost ljudi koji su sudjelovali u stvaranju predstave, njihova briga za detalje, činjenica da svaki predmet na sceni ima svoju svrhu, plakat koji naglašava zamršenost i zapetljanost 'jednosti' muža i žene. Oduševila me zaokruženost radnje i Anjina interpretacija razvoja Filumenina lika, njezine suze radosnice kada u Domenicovim rukama nalazi dugo čekan odmor. – napisala je Marija Roca za predstavu "Filumena Marturano".

Naposlijetku je odabrano pet članova prosudbenoga povjerenstva kojem se priključuju dvije predstavnice portala. Karolina Zelenika, Nikolina Golec, Marija Roca, Anja Tomljenović i Tea Balta su pogledale dvije predstave – Umišljeni bolesnik i Filumena Marturano. Do konačne odluke dijele ih izvedbe 8. lipnja – U registraturi, 11. lipnja – Kao na nebu i 14. lipnja – Malena.

Svečana završnica održat će se 17. lipnja s izvedbom Osmi povjerenik kada ćemo konačno saznati koje je scensko djelo osvojilo naklonost mladih zanesenjaka za sezonu 2015/2016.

FOTO: KAZALIŠTE GAVELLA