LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni dan znakovnih jezika

Jubilarno 20. izdanje tradicionalne manifestacije ZnakoFest – nacionalne smotre znakovnog jezika

Pridružite se promicanju i očuvanju hrvatskog znakovnog jezika i poslušajte iskustva osoba koje su ga naučile.

Pridružite se promicanju i očuvanju hrvatskog znakovnog jezika i poslušajte iskustva osoba koje su ga naučile.

Ususret Međunarodnom danu znakovnih jezika koji se obilježava krajem ovoga tjedna (23.9.), Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir najavljuje središnje događanje ovogodišnjeg ZnakoFesta – besplatnu javnu tribinu o hrvatskom znakovnom jeziku, Poznajemo li zaista HZj?, koja će se održati u dvorani INA-a, Avenija V. Holjevca 10 u Zagrebu, u petak, 22. rujna, od 9:30 do 15:30.

Glavni je cilj ove tradicionalne manifestacije promicanje i očuvanje hrvatskog znakovnog jezika kao izvornog jezika zajednice gluhih i gluhoslijepih te jezika s vlastitim gramatičkim pravilima, neovisnog o svakom drugom jeziku te da u konačnici, zajedničkom konstruktivnom raspravom svi bolje razumijemo hrvatski znakovni jezik.
 

Porast interesa


Posljednjih nekoliko godina interes za hrvatskim znakovnim jezikom u stalnom je porastu, što potvrđuje broj upita o tečaju hrvatskog znakovnog jezika koji svakodnevno pristižu. Iz Udruge su odlučili organizirati niz istovjetnih predavanja naziva Prepoznaj HZJ kad ga (ne)vidiš! u gradovima u kojima inače provode tečaj, pa su se tako spomenuta predavanja održala u Varaždinu (7. rujna 2023.), Osijeku (11. rujna 2023.) i Splitu (14. rujna 2023.). 
 

Javna tribina


Jubilarno izdanje ove godine zatvara se završnim događanjem u formatu javne tribine, koja donosi jedinstvenu panel raspravu o važnosti hrvatskog znakovnog jezika, ne samo u kontekstu uključivog obrazovanja nego i s lingvističkog i kulturološkog aspekta, čime posebno do izražaja dolazi jedinstvenost manifestacije i vrijednost hrvatskog znakovnog jezika. 

Organizirat će se tri panel grupe tijekom tog dana, svaka grupa sa svojim panelistima, baš kako bi mogli sagledati trenutačnu situaciju s hrvatskim znakovnim jezikom iz različitih perspektiva. 

Na raspravi će sudjelovati edukatori koji će dati uvid u lingvističku strukturu hrvatskog znakovnog jezika, gluhe osobe koje će iznijeti vlastita iskustva učenja govornog i znakovnog jezika s naglaskom na njihov trenutačni način komunikacije, ali i o izazovima poučavanja HZJ-a kroz tečaj. Posljednju panel grupu činit će prevoditelji, koji će pak progovoriti o svojim iskustvima učenja znakovnog jezika kao stranog jezika, zatim učenja o tehnikama prevođenja na znakovni jezik i obrnuto te izazovima s kojima se susreću u radu kao prevoditelji. 

Radi ograničenog broja mjesta u dvorani, svoj planirani dolazak prijavite preko prijavnice na poveznici.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA