LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predstavljanje ljubavne drame Branimira Farkaša

„Iskrica“ kroz smijeh i suze nudi ljudska srca na dlanu

U srcu Zagreba predstavljen je prvijenac Branimira Farkaša, „Iskrica“, ljubavna drama koja omogućuje čitatelju da se opusti i doživi čar zaljubljivanja, da osjeti sreću novog početka i da spozna tugu neminovnog kraja.

U srcu Zagreba predstavljen je prvijenac Branimira Farkaša, „Iskrica“, ljubavna drama koja omogućuje čitatelju da se opusti i doživi čar zaljubljivanja, da osjeti sreću novog početka i da spozna tugu neminovnog kraja.

Dok je bio mali, poznati je hrvatski novinar i voditelj, kako sam kaže, šetao zagrebačkim ulicama u djedovom vunenom kaputu s knjigom Arthura Rimbauda u džepu i sanjao da će biti pisac. Međutim, život ga je odnio u drugom smjeru – pred naše male ekrane – no to ga nije spriječilo da se bavi onime što voli. Tako se Branimir Farkaš, kada bi se ugasile kamere, često hvatao pera, a kao rezultat dugogodišnjeg rada nastala je Iskrica, drama koja nam na dlanu nudi srca dvaju protagonista, njihove strahove i priču koja im se dogodila u zrelim godinama. Dirljivu i humorističnu ljubavnu priču ukoričila je naklada Ceres, ostvarivši tako poznatom novinaru dječački san. Predstavljanje Farkaševa prvijenca održalo se u srcu Zagreba, u ugodnoj atmosferi knjižnice Bogdana Ogrizovića, a nazočila mu je mnogobrojna zainteresirana publika.

Protagonisti su Farkaševe drame Žarko, 60-godišnjak i 43-godišnja Karmen koji se upoznaju na internetskoj dating stranici Iskrica. Dopisivanje im postaje prepuno smijeha i malih laži, a kad se nedugo potom odluče i na upoznavanje uživo, spoj im se pretvori u fijasko iz kojega oni ipak uspiju izvući ono najbolje i polako se zaljubljuju. Međutim, kako to obično biva, Žarko ima veliku tajnu koja ga koči i koja mu ne da mira, što Karmen ne uviđa odmah. Očijukanje Žarka i Karmen, sve njihove osjećaje, emocionalnu nabijenost susreta i mnoštvo smijeha kojim su ti susreti popraćeni savršeno su na predstavljanju knjige inscenirali Tarik Filipović i Ana Vilenica, kojima je i sam Farkaš zahvalio na tome, zaključivši da je bilo predivno gledati udahnjivanje života u vlastite likove, koji će, ako je suditi po prvoj izvedbi, biti jako dojmljivi.

FOTO: Studentski.hr/Željka Jeličanin

Recenziju knjige i njezin pogovor napisala je poznata hrvatska kazališna kritičarka i dramaturginja Mira Muhoberac, koja je bila jedna od gošći samoga predstavljanja. Naslovivši pogovor U zrcalu osamljenosti i ljubavi, željela je naglasiti važnost zrcalne strukture kao temeljnog makrostrukturnog, ali i mikrostrukturnog modusa drame koji pridonosi identitetskoj promjeni protagonista. Zapazivši sraz različitih žanrova u Farkaševu djelu i spomenuvši intermedijalnost i intertekstualnost kojima djelo obiluje te naglasivši provlačenje humora i duhovitosti kroz najteže životne situacije, Muhoberac zaključuje da će publiku drami privući njezina inovativnost koja se očituje u lakoj, ali snažnoj jednostavnosti i u istotrenutnosti različitih osjećaja:

– Branimir Farkaš dramom Iskrica predstavlja se kao zreo, zanimljiv i inovativan dramski autor koji unosi svježinu u suvremeni hrvatski kazališni zemljovid i iznenađuje intrigantnim i za scenu poticajnim dramskim dijalogom i rukopisom. Zrcalna struktura njegove Iskrice precizan je, slojevit i dubok odslik muške, ženske i dječje unutarnjosti, ljudskih sudbina, bračnih i odnosa djeca-roditelji i stvarnosti koja svakim danom sve više odmiče od nas u zrcalo nesretnih ili osamljenih identiteta, istovremeno duboko uranjajući u život. –

Srce mi je puno, jako sam sretan što ste svi došli, veliku ste mi čast iskazali – riječi su to kojima je govor o vlastitoj knjizi počeo Branimir Farkaš. Zahvalivši nakladnicima i svima koji su ga podržali te podijelivši sa publikom vlastite dječačke snove, Farkaš je izrazio i nadu da će dramu prepoznati kazalištarci te da će papirnati likovi zaživjeti na daskama koje život znače. Učinivši trenutak privatnim, iskoristio je predstavljanje vlastita prvijenca kako bi zahvalio za podršku obitelji, posebno supruzi koja je, osim što je njezina fotografija na naslovnici knjige, i naslovnica njegova života.

FOTO: Studentski.hr/Željka Jeličanin

Osim spomenutih, publici se s nekoliko riječi obratio i urednik knjige te naklade Ceres Drago Dumančić, koji je izrazio oduševljenje brojem zainteresiranih za predstavljanje. Naglasivši da je ovo tek šesti dramski tekst objavljen u nakladi Ceres, svrstao je knjigu Branimira Farkaša bok uz bok velikim književnim imenima poput Dubravka Jelačića Bužimskog i Yasmine Reza.

– Knjiga mi se svidjela čim sam ju pročitao jer, zapravo, govori o onoj vječnoj težnji čovjeka da upozna ljude slične sebi, ljude s kojima će se ugodno osjećati. A Branimir Farkaš to je ispripovijedao na moderan i simpatičan način. –

Osim što je sanjao da će biti pisac, Farkaš je vjerovao da će, ako i bude pisac, biti jedan od onih umjetnika koji stradaju u vlažnoj sobi u nekom podrumu zbog odabira nepopularne teme. Sudeći prema odazivu publike na predstavljanje i smijehu koji su likovi izazvali, sumnjamo da će zaista tako biti. Jer kako kaže Sandra Avar:

 – Iskrica će vam pružiti smijeh i suze, radost i bol, ljubav i novi početak, stvorit će iskru i u vama dok čitate ovu priču istkanu od usamljeničkog života, uspona i padova te brojnih realnih situacija koje život čine životom. –

A zar ne želimo svi čitati o sreći u nesreći i o teškim trenucima koji nas vode u bolje sutra?

FOTO: STUDENTSKI.HR/ŽELJKA JELIČANIN