LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s blogericom Lanom Pajdaš

„Fun Museums“ – riznica ideja za zabavna putovanja koja uključuje muzeje i izvorne doživljaje

Neobična putovanja, zabavni muzeji i inovativan pristup kulturnoj baštini teme su kojima se blogerica Lana Pajdaš svakodnevno bavi u svojem projektu „Fun Museums – The Magnificent Joy of Discovery”.

Neobična putovanja, zabavni muzeji i inovativan pristup kulturnoj baštini teme su kojima se blogerica Lana Pajdaš svakodnevno bavi u svojem projektu „Fun Museums – The Magnificent Joy of Discovery”.

Povijest, muzeji i kulturna baština ponekad se teže uklapaju u promjene koje donosi nova tehnologija. No, i povijesni i kulturni sadržaji mogu imati digitalnu budućnost dokle god ima interesa za istraživanje mogućnosti koje oni nude. Među mladima koji se bave takvim idejama je i Lana Pajdaš, pokretačica inovativnog projekta i bloga Fun Museums – The Magnificent Joy of Discovery u kojem na prvo mjesto stavlja muzeje i muzejske priče.

Lana nam se predstavila kao blogerica koja putuje, otkriva ljepote različitosti te prati svijet inovacija. Profesionalno se bavi savjetovanjem o online komunikaciji i korisničkoj podršci te sadržaju mrežnih stranica i društvenih mreža. Akademsko je obrazovanje započela na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Studirala je portugalski jezik i književnost te povijest umjetnosti, usput vodeći grupe u Muzeju za umjetnost i obrt. Diplomski je studij upisala u Portugalu.

– Uz veliko zanimanje za muzeje i kulturnu baštinu, shvatila sam da mi akademska karijera u humanističkim znanostima nije dovoljno izazovna i da želim ući u poduzetničke vode kroz kreativne industrije i pričanje priča o povijesti i kulturi. Poželjela sam također usavršiti svoje znanje portugalskog jezika, pa je pronalazak željenog diplomskog studija u Portugalu bio odlično otkriće. Cijeli je taj studij bio baziran na spajanju nespojivog, probijanju psiholoških granica između povijesti i suvremenih tehnologija. Došla sam u grad koji ima najstarije sveučilište u zemlji i najživahniju studentsku klupsku scenu u zemlji. Tijekom prve godine tog studija s kolegama sam radila na timskim projektima pričanja priča o povijesti tog grada i sveučilišta kroz web stranice, videoprojekte i blogove, a to su nam bili predmeti, ocjenjivani kao projekti. Nismo imali ni jedan ispit na tom studiju. – govori nam Lana.

Diplomirala je na Sveučilištu Coimbra na temu Creative Virtual Museum. Njezin se diplomski rad temeljio na istraživanju onoga što su suvremeni muzejski stručnjaci rekli o tehnologiji u službi muzeja i o mogućnostima kreativnog predstavljanja muzeja na internetu.

– U suradnji s Gradskim muzejem u Coimbri, za koji sam odradila i tromjesečno stažiranje, napravila sam koncept potpuno digitalnih modela istraživanja najzabavnijih strana muzeja. No nemojmo zaboraviti da je trenutak početka pisanja tog diplomskog rada bila sredina 2011. godine Niti jedan stručnjak tada još nije govorio o društvenim mrežama, Instagram je bio u začecima, a virtualna stvarnost bila je znanstvena fantastika. Tada se takva ideja mogla svoditi na set 3D šetnji za web stranicu ili na seriju podcasta za objavu na YouTubeu ili iTunesu. –

Lana ima izuzetno bogato iskustvo sudjelovanja na međunarodnim projektima i događajima koji se bave novim pristupima kulturnoj baštini i muzejima. Jedan je od njih Europeana, europski projekt digitalizacije cjelokupne vizualne i zvučne kulturne baštine starog kontinenta. Na prošlogodišnjoj konferenciji u Beču – na kojoj su se okupili pokretači različitih projekata u sklopu Europeane – Europeana Food&Drink, Europeana Fashion, Europeana Space – imala je priliku djelovati u osvještavanju i edukaciji javnosti o kulturnoj baštini. Prije nekoliko je tjedana posjetila i Web Summit u Lisabonu, spektakl inovacija koji pokriva veći broj stručnih područja, na kojem je otkrila nekoliko važnih trendova na području putovanja i turizma te načine na koje biramo destinacije i doživljaje na destinacijama, što će iskoristiti za razvoj bloga.

FOTO: Lana Pajdaš u Philadelphiji

Program koji joj je ostao u posebnom sjećanju i od kojeg je iznimno profitirala je Global Village for Future Leaders of Business and Industry, ljetni program u organizaciji američkog sveučilišta Lehigh University i Iacocca Insituta. Program se održava svake godine u gradu Bethlehemu u Pennsylvaniji i traje pet tjedana. Lana je u programu sudjelovala ove godine te je nakon završetka postala njihov alumni, jedna od preko 2000 članova iz 135 zemalja, čime su joj otvorene brojne mogućnosti.

– Program se sastoji od intenzivnog niza radionica, team buildinga, projektnih zadataka, studijskih posjeta Washingtonu i New Yorku, grupnih aktivnosti, i što je najvažnije, predstavlja pet tjedana suživota u studentskom domu s ljudima dobi od 18 do 40 godina iz minimalno 40 država sa svih kontinenata. Nakon tog iskustva više ništa nije isto; prije svega, svaki polaznik nauči puno o drugim kulturama, gubeći sve moguće predrasude i stereotipe koje je prije mogao imati. Mladi iz Hrvatske mogu se uključiti preko riječke poslovne škole PAR koja ima ugovor s ovom institucijom te omogućava i stipendiranje za ovaj program. Nije potrebno biti student na PAR-u, ali je potrebno zadovoljiti određene kriterije i potpisati pristanak na takav multikulturalni i radno intenzivni ambijent. Dakako, mladima bih uvijek preporučila uključivanje u međunarodne programe kojih ima mnogo. Dovoljno je priključiti se susretima i konferencijama za mlade Europske unije. – savjetovala je.

Lanina su fascinacija muzeji koji zaokupljaju njezinu maštu još od srednjoškolskih dana kada je s obitelji ili u sklopu školskih izleta bila u nekoliko zemalja srednje i južne Europe, pri čemu je zamišljala stvarni svakodnevni život u palačama poput Schӧnbrunna i Versaillesa. Oduvijek je imala želju pričati priče i potaknuti druge da ispričaju ponešto. Iz tog je razloga prošle godine pokrenula projekt Fun Museums – The Magnificent Joy of Discovery koji je zapravo rezultat inspiracije nastale kroz njezin studij povijesti umjetnosti, rad u muzeju, diplomski rad na temu kreativnih virtualnih muzeja te poznavanje projekata u sklopu Europeane.

– Riječ je o profesionalnom blogu na kojem se ipak ne nalazi samo sadržaj o muzejima, jer ciljna grupa nisu samo zaljubljenici u muzeje, već općenito pripadnici tzv. Millenials generacije (ili već mlađi od njih?) koji često putuju i aktivno samostalno organiziraju svoja putovanja. Sadržaj koji pišem treba biti koristan i istovremeno izraziti zasluženo poštovanje pojedinim pričama. Muzej je mjesto mira i meditacije, mjesto koje inspirira i u kojem se uči kroz doživljaj. Smatram da za svakoga postoji idealni muzej. Reći da ljude ne zanimaju muzeji isto je kao i reći da ljude ne zanima određena vrsta muzike ili određeni sport. Neki će na putovanjima uvijek preskočiti muzeje u korist boravka na otvorenom ili gastro doživljaja, ali meni i to spada pod moto The Magnificent Joy of Discovery. –

Na blogu je dosad predstavila tridesetak muzeja, a posjetila je još desetak o kojima nije napisala članke. Na putovanjima nastoji skrenuti pozornost na širu sliku o destinaciji te ostvariti putovanje koje nije umjetno stvoreno, nego je prirodno, spontano i opuštajuće. Na svakom putovanju, bez obzira na to je li sama ili u društvu, nastoji iskusiti doživljaj grada, parkove, restorane, noćni život, trgovine i zatim koristiti muzeje kao izvore informacija koji zaokružuju cjelinu. Prema njezinu mišljenju, danas se otvaraju novi muzeji različitih vrsta, ali jednake razine zabavnosti i jedinstvenosti. Tako je na blogu napravila seriju članaka o Muzeju Vučedolske kulture, a posjetila je i Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju te za oba muzeja kaže da pričaju o kulturnoj baštini na izrazito inovativan način te ne zaostaju za svjetskim muzejima.

– Mislim da Hrvatska dobro slijedi svjetske trendove rada na muzejskoj praksi. Spomenut ću da sam Muzej Vučedolske kulture svrstala uz bok njujorškom Guggenheimu, zbog tzv. arhitekture bez stepenica. S druge strane, zagrebački muzeji poput Muzeja Iluzija, Muzeja prekinutih veza i Muzeja tortura svrstavaju Zagreb na kartu zabavnih gradova, dok Muzej za umjetnost i obrt, u kojem sam radila, na pravi način doprinosi kulturi grada Zagreba. Prošle sam godine posjetila daleki sjever Europe, Laponiju, gdje sam posjetila dva muzeja (Arktikum u Rovaniemiju i Sami Culture Museum u Inariju). Putovanja u polarne krajeve su skupa i neudobna. Ipak, malobrojni znatiželjnici koji se na tako nešto odluče kroz moju će seriju blog postova pronaći potrebne informacije, uključujući dva muzeja u kojima se mogu ugrijati (haha) i odlično zabaviti uz bolje upoznavanje povijesti života u tim krajevima. –

FOTO: Lana Pajdaš u Inariju, na krajnjem sjeveru Laponije, u vrijeme polarne noći

U sklopu projekta ostvarila je vrijedne suradnje s muzejskim djelatnicima, od kojih posebno ističe osoblje iz Muzeja Vučedolske kulture, međutim, nisu sve suradnje bile tako jednostavne i pozitivne.

– Kako bih promovirala svoje ideje, prošle sam godine održala i mali kružok u Zagrebu, i tako čula vrijedna razmišljanja muzejskih stručnjaka, koja su mi pomogla da bolje razradim cijeli projekt. Ipak, jedna je osoba demostrativno napustila prostoriju smatrajući da ne cijenim dovoljno muzejsku struku i važnost muzeja, a radilo se o zaista zanimljivoj osobi, i nije mi bilo svejedno. Još uvijek mi puno emailova poslanih muzejima s prijedlozima za suradnju (koja ih ništa ne bi financijski stajala) ostane neodgovoreno. Stoga ću izraziti dodatni savjet za mlade – loše i negativne reakcije drugih ljudi kao i ignoriranja ne treba shvaćati osobno, do njih dolazi zato što sugovornici u datom trenutku nisu spremni na određeni razgovor, razmišljanje ili vrstu suradnje. Ponekad je potrebno strpljenje, ali i ustrajnost i empatija. –

Lana planira nastaviti s putovanjima i za svako putovanje osmisliti seriju blogpostova. Cilj joj je preporučiti čitateljima smještaj na određenom mjestu koji će dočaravati lokalnu kulturu i tradiciju, a istovremeno biti moderan i cjenovno pristupačan te preporučati i restorane sa sličnim karakteristikama. Uvijek je otvorena za nove suradnje na projektu.

– Želim da Fun Museums postane riznica ideja za zabavna putovanja koja će uključiti muzeje i izvorne doživljaje. Gostujući postovi potrebni su mi kako bih obogatila izbor sadržaja. Možete se uključiti na način da mi pošaljete tekstove (na engleskom jeziku), fotografije i kratke video materijale. Također postoji i mogućnost da mi se pridružite u obilascima muzeja, pa čak i na nekim putovanjima. Za svaku suradnju sa mnom u kojoj pokažete volju, kreativnost, inovativnost i entuzijazam, sa zadovoljstvom ću vam napisati preporuku za posao, a možda dobijete priliku i raditi sa mnom. Zainteresirani mi se slobodno mogu javiti na e-mail adresu navedenu na blogu, pomoću kontaktnog obrasca ili neke od društvenih mreža. –

Na kraju zanimljivog razgovora simpatična Lana mladima je dala nekoliko savjeta i malo dodatne motivacije:

– Uvijek budite u toku s inovacijama jer nikad ne znate koja inovacija može upravo biti prilika za vas, da pokažete svoja znanja i kompetencije. Istovremeno, nemojte zanemariti aktivno učenje stranih jezika, posebno engleskog. Uvijek si nađite izliku za pričanje s ljudima koji ne govore hrvatski, jer jedino ćete tako svladati konverzacijsku razinu znanja. Svakodnevno učite i napredujte kako biste bili spremni na izazove svijeta koji se brzo mijenja i nikad, ali baš nikad nemojte misliti da niste dovoljno dobri za nešto. Često ćete biti odbijeni, ali ćete ponekad biti i primljeni, prihvaćeni. Isto tako, nemojte misliti da su prilike rezervirane za odabrane. Biti među odabranima danas je češće vlastiti odabir nego pripadnost obiteljskom miljeu i slično. –

FOTO: LANA PAJDAŠ