LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Frankom Batelić

Franka: „Svaka pjesma i svaka pozornica pričaju svoju priču i nose posebne emocije”

Na tradicionalnom Danu prodavaonica ploča posjetitelji će imati priliku upoznati hrvatske glazbenike i družiti se s njima. Franka Batelić jedna je od ambasadora cijelog projekta te nam je u razgovoru otkrila što on za nju znači, a otkrila nam je i neke detalje iz svoje karijere.

Na tradicionalnom Danu prodavaonica ploča posjetitelji će imati priliku upoznati hrvatske glazbenike i družiti se s njima. Franka Batelić jedna je od ambasadora cijelog projekta te nam je u razgovoru otkrila što on za nju znači, a otkrila nam je i neke detalje iz svoje karijere.

Povodom Mjeseca glazbe Hrvatska diskografska udruga pripremila je bogat glazbeni program posvećen mladima za cijeli travanj. Na tradicionalnom je Danu prodavaonica ploča HDU organizirala besplatne nastupe u glazbenim prodavaonicama u Zagrebu i Rijeci, a s obzirom na to da cjelokupni projekt podržavaju i neki hrvatski glazbenici, posjetitelji će imati priliku upoznati ih i nakratko se družiti s njima. 

Franka Batelić jedna je od ambasadorica čitavog projekta pa smo s njom nakratko razgovarali o Danu prodavaonica ploča, a popričali smo i o Euroviziji te cjelokupnoj karijeri.

Na Danu prodavaonica ploča sudjelovat ćete kao ambasadorica uz Željka Bebeka i Pravila igre. Osim toga, obožavatelji će imati priliku kratko Vas upoznati i družiti se s Vama. Jeste li uzbuđeni i što za Vas znači cjelokupni događaj? 

– Iznimna mi je čast što sam ambasadorica ovog projekta jer osim što sam i sama glazbenica, strastvena sam kolekcionarka ploča i CD-a i drago mi je da makar na ovaj način mogu širiti svijest o važnosti, ljepoti i užitku kupovanja i slušanja ploča i CD-a. Zato pozivam sve vas koji volite glazbu da nam se pridružite i da zajedno uživamo, maštamo, pričamo i slušamo najdraže nam note na Danu prodavaonica ploča.

Hrvatska se priključila tradiciji obilježavanja Dana prodavaonica ploča. Kakva je kultura konzumiranja sadržaja glazbenih dućana u Hrvatskoj?

– U današnje vrijeme glazba se nažalost konzumira drugim medijima, većinom online. Baš zato mi je drago da se Hrvatska priključila tradiciji obilježavanja Dana prodavaonica ploča jer nema ničeg ljepšeg od odmotavanja plastičnog CD-a i preslušavanja cijelog albuma. To je jedan poseban doživljaj za koji ne želim da se zaboravi.

Budući da je do natjecanja za Pjesmu Eurovizije ostalo još svega nekoliko tjedana, s Frankom smo ukratko prokomentirali ovogodišnju postavu koja će nas predstavljati u Tel Avivu, a prisjetili smo se i kakav je osjećaj nastupati pred milijunskom publikom.

Draga Franka, 2018. sudjelovali ste na Euroviziji i predstavljali nas pjesmom Crazy. Što ćete najviše pamtiti s takvog natjecanja i jeste li zadovoljni svojim plasmanom?

– Eurosong je najljepše iskustvo i najljepša pozornica u mom životu. Uživala sam u svakoj sekundi, svakim atomom svoga bića i dala apsolutno sve od sebe. Plasman je nešto na što u tom trenutku nisam mogla utjecati, ali ja sam svojim nastupom i više nego zadovoljna. Sve to i dva tjedna boravka u Lisabonu zauvijek ću pamtiti.

Pobjedu na Dori – Hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije – ove je godine odnio Roko Blažević te će nas pjesmom The Dream predstavljati u Tel Avivu. Prema Vašem mišljenju, kakve su nam šanse ove godine, u kojem krugu Eurovizije vidite Roka?

– Volim Eurosong i jedva čekam ponovno gledati i ove godine Roku želim svu sreću i sigurna sam da će nas dobro predstavljati u Izraelu. Biti predstavnik Hrvatske u bilo čemu nosi težak teret i sve to treba izdržati. Ali glavu gore, treba se držati svog cilja i do kraja mu ostati predan.

Na hrvatskoj glazbenoj sceni aktivni ste još otkad ste odnijeli pobjedu u talent showu Showtime. Od tada ste osvojili brojne nagrade, sudjelovali na mnogim natjecanjima i svojim pjesmama osvajali srca brojne publike diljem Lijepe Naše. Koji biste trenutak u karijeri izdvojili kao najljepši i kao onaj koji ćete pamtiti do kraja života? Koja je razlika između Franke koja 2007. objavljuje singl Ovaj dan i Franke koja nedavno objavljuje hit Tajno?

– Svaka pjesma i svaka pozornica pričaju svoju priču i nose posebne emocije. Imala sam samo 16 godina kad sam pobijedila u Showtimeu, tako da je razlika između one Franke i ove danas ogromna. Odrasla sam, ali ljubav prema glazbi je uvijek jednako jaka.

Osim neupitnog pjevačkog talenta, publici ste otkrili i onaj plesni. U četvrtoj sezoni Plesa sa zvijezdama pokazali ste iznimne plesačke sposobnosti, osvojili srca brojnih gledatelja i sa svojim plesnim partnerom, Ištvanom Vargom, dospjeli na prvo mjesto. Biste li ponovili iskustvo sudjelovanja u natjecanju plesnog karaktera? Koji će vam trenuci te sezone ostati u sjećanju?

– UVIJEK! Obožavam ples, to bih razdoblje svakako ponovila. Naučila sam puno toga. Apsolutno svaki trenutak će mi ostati u sjećanju. Od napornih proba u gluho doba noći ili zoru, do ludog osjećaja kada završi plesni broj i znaš da si dobro odradio. Toliko sam uživala da svako malo pišem Ištvanu da moram doći na privatne sate! Hehehe!

Postoji li u Vama još uvijek jednaka ljubav prema plesu kao i onda?

– Naravno, obožavam ples i uvijek sam prva i zadnja na plesnom podiju.

Nakon ovog zanimljivog razgovora s Frankom ne preostaje vam ništa drugo nego da posjetite Dan prodavaonica ploča i uživate u druženju s poznatim glazbenicima i njihovoj glazbi.

FOTO: YOUTUBE