LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališne izvedbe

Euripidove „Bakhe“ ovog vikenda na sceni ZKM-a; ulaznice za subotu samo 20 kn

12 žena koje se nalaze na grupnoj psihoterapiji, svaka sa svojim teretom i žudnjama, stižu na ZKM-ovu scenu ovog vikenda. Ulaznice za subotnju izvedbu prodaju se po cijeni od 20 kuna.

12 žena koje se nalaze na grupnoj psihoterapiji, svaka sa svojim teretom i žudnjama, stižu na ZKM-ovu scenu ovog vikenda. Ulaznice za subotnju izvedbu prodaju se po cijeni od 20 kuna.

Kazališna predstava Euripid: Bakhe (u režiji Lenke Udovički) u Zagrebu je premijerno prikazana 18. siječnja 2019. Nastala je u koprodukciji kazališta Ulysses i Zagrebačkog kazališta mladih, a ovog vikenda je na rasporedu na sceni ZKM-a. U subotu, 2. veljače, igra u 17 sati, a u nedjelju, 3. veljače, u 20 sati. 

Ansambl predstave čini 12 žena koje se nalaze na grupnoj psihoterapiji, svaka sa svojim teretom i žudnjama. One traže utočište od patrijarhalnog i kapitalističkog svijeta u kojem je postalo nedopustivo pokazati bilo kakvu slabosti ili izgubiti kontrolu. Bakhe u ovom čitanju progovaraju o tome da nasilno potiskivanje nagona nužno u jednome trenutku rezultira eksplozijom, gdje pojedincu, odnosno ženi ne preostaje ništa drugo, osim bijega u destrukciju. U nesreću potrage za vlastitim identitetima osuđenima na izgubljenost u globalizacijskim trendovima još uvijek muškoga društva.

Upravo iz tog razloga, što ujedno predstavlja i posebnost ove predstave, podjela je isključivo ženska. U ono doba sve su uloge igrali muški glumci, premda je upravo Euripid bio prvi koji se najviše fokusirao na ženske likove i njihovu psihološku analizu te time obilježio dva i pol tisućljeća povijesti dramskog kazališta.

Predstava se oslanja na moćnu suigru glume, pokreta, glazbe i magične prirode brijunskog otočja, a glazba je skladana na temelju materijala dobivenih medicinskim mjerenjima emocionalnih stanja glumica – rada srca, disanja i moždanih aktivnosti. Dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, koreografiju Staša Zurovac, glazbu Nigel Osborne i Davor Rocco, kostimografiju i scenografiju Bjanka Adžić Ursulov, oblikovanje svjetla Andrej Hajdinjak, a oblikovanje zvuka Davor Rocco. Asistentica redateljice je Sendi Bakotić. U predstavi igraju: Katarina Bistrović Darvaš, Ivana Krizmanić, Dubravka Miletić, Lucija Šerbedžija, Senka Bulić, Urša Raukar, Barbara Prpić, Dora Polić Vitez, Milica Manojlović, Hrvojka Begović, Jelena Graovac i Lucija Barišić.

Ulaznice za izvedbu 2. veljače u 17 sati moguće je kupiti po cijeni od 20 kn.

FOTO: KAZALIŠTE ULYSSES