LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kuriozni dokumentarci

DOKSI U KLETI: Besplatni dokumentarci petkom 

Svaki petak do kraja kolovoza imate priliku besplatno pogledati jedan od ovih neobičnih dokumentaraca.

Svaki petak do kraja kolovoza imate priliku besplatno pogledati jedan od ovih neobičnih dokumentaraca.

Dolazi osvježenje za sve ljubitelje dokumentaraca koji će kolovoz provesti u Zagrebu. Naime, u dvorištu Ilice 37 svakog petka, počevši od ovog petka, 28. srpnja u 21 sat, pa sve do kraja kolovoza, održavat će se besplatne projekcije filmova iz programa DOKSI U KLETI. Projekcije se održavaju u prostoru Kleti - revitaliziranom prostoru nasuprot Britanskom trgu namijenjenom održavanju izložbi, radionica, buvljaka i sličnim događanjima.

Popis filmova i raspored projekcija:

Petak, 28. srpnja u 21 sat: KAKO SPASITI MRTVOG PRIJATELJA (How To Save a Dead Friend, Marusja Siroječkovska, Švedska, Norveška, Francuska, Njemačka, 2022., 103')
 
Dijelom ljubavna priča, dijelom kućni film, dijelom acid trip - film Marusje Siroječkovske osobni je krik iz duše, ali i portret čitave jedne utišane generacije moskovskih milenijalaca. Srodne duše, Marusja i Kimi, par su sklon suicidu, drogama, izmjenama razdoblja euforije i tjeskobe, koji odrasta u atmosferi opresivnog autokratskog režima. Navršivši 16 godina u "depresivnoj Federaciji" Marusja odlučuje da će to biti njezina posljednja godina na Zemlji. No tada upoznaje Kimija i razvija se neočekivana ljubavna priča. 
 
Petak, 4. kolovoza u 21 sat: VODIČ ZA LJUBAV I BORBU PROTIV KAPITALIZMA (A Guide To Love and Fighting Capitalism, Basile Carré-Agostini, Francuska, 2022., 92')
 
Kako se opustiti u mirovini kad se treba boriti protiv kapitalizma glavna je dvojba filma o bračnom paru francuskih sociologa poznatih po svojim istraživanjima društvenih nejednakosti i fenomena ultra-bogatih. Njihova ljubav traje duže od pedeset godina i veći dio tog vremena radili su zajedno u prestižnom Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja, sve dok se prije 15 godina nisu umirovili kako bi uživali u dobrom, mirnom životu u pariškom predgrađu. Ipak, pravi odmor okorjelih aktivista morat će još malo pričekati jer u francuskoj prijestolnici svako malo izbijaju prosvjedi.

Petak, 11. kolovoza u 21 sat: KIM (Erika Kapronczai, Mađarska, 2022., 85')
 
Kim Corbisier bila je zagonetna ličnost budimpeštanske art-scene. Prije deset godina redateljica Erika Kapronczai predložila joj je da snime kratki film, no nakon što je provela neko vrijeme s Kim, odustala je od te ideje kako bi dokumentirala njezinu borbu s ovisnošću. Taj je projekt također ostao nedovršen jer je Kim u 27-oj godini počinila samoubojstvo, ostavivši za sobom mali, ali snažan opus. Kim je Eriki ostavila svoju videokameru i uvid u svoj turbulentan život kroz intimne snimke. Iz njih je nastao njihov treći i jedini dovršeni film.
 
Petak, 18. kolovoza u 21 sat: PUNIM GASOM (At Full Throttle, Miro Remo, Češka, Slovačka, 2021., 85')
 
Jaroslav je antijunak: propao mu je san da postane vozač rallyja, brak i očinstvo, izgubljenog je svjetonazora, bez sanjanog financijskog uspjeha te i dalje živi s majkom u dobi od gotovo 50 godina. Kriza maskuliniteta prožima 21. stoljeće, a stara se vizija muškog identiteta prethodnih generacija ne uklapa u suvremeno društvo. No, pred kamerom Jaroslav opet postaje junak – duhovit i tragičan istovremeno, zaveden različitim, ponekad populističkim silama, dok pokušava ostvariti stari san dominacije rally stazom - uz pomoć svoje partnerice Jitke.
 
Petak, 25. kolovoza u 21 sat: PONGOV POZIV (Pongo Calling, Tomáš Kratochvíl, Češka, Slovačka, UK, 2022., 78')
 
Štefan Pongo romski je vozač kamiona. Prije petnaest godina emigrirao je iz Češke u Veliku Britaniju s obitelji kako bi ih zaštitio od izražene rasne diskriminacije. Djeca su u međuvremenu diplomirala na sveučilištu i obitelji ide dobro. Misija izvršena. No, kada češki predsjednik izjavi da Romi ne vole raditi, ljutiti Štefan zatraži od ostalih Roma da mu šalju fotografije dok su na poslu. Štefan poprimi na tisuće fotografija i proslavi se kao medijska ličnost. Počinje producirati vlogove, organizirati demonstracije protiv rasizma i pruža humanitarnu pomoć potrebitim romskim naseljima. Osniva udrugu i vodi online borbe s 'hejterima'. Sve to dolazi uz cijenu – jako malo vremena preostaje mu za obitelj. Štefanovoj energičnoj supruzi Iveti je dozlogrdilo. Hoće li romski kamiondžija uspjeti vratiti svoj život u balans?

FOTO: PR