LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Motovun Film Festival

Devetnaest filmova donosi priče iz raznih dijelova svijeta u Motovun

Počinje Motovun Film Festival koji ove godine u glavnom programu predstavlja 19 filmova, u posebnom programu Istrand prikazuje presjek svih važnijih islandskih filmova te se sastoji od bogatog umjetničkog i glazbenog dijela.

Počinje Motovun Film Festival koji ove godine u glavnom programu predstavlja 19 filmova, u posebnom programu Istrand prikazuje presjek svih važnijih islandskih filmova te se sastoji od bogatog umjetničkog i glazbenog dijela.

Jubilarni Motovun Film Festival počinje u utorak, 25. i traje do subote, 29. srpnja. Slavljeničko izdanje festivala u programu ima 19 filmova koji donose priče iz gruzijskih vrleti, argentinske provincije, francuskog visokog društva, vesterna koji se događa u šumama Bugarske, pa čak i film koji je prvi put snimljen na samom motovunskom festivalu.

Dvadeseto izdanje otvara jedan od najuspješnijih argentinskih filmova prošle godine, komedija o umjetnosti, slavi i malomišćanskoj zavisti, film Počasni građanin. Nagrađen Goyom za najbolji strani film i nagradom za najboljeg glumca na prestižnom Međunarodnom festivalu u Veneciji, film Mariana Cohna i Gastóna Duprata sjajan je festivalski intro na 277 metara iznad realnosti.

Nemali broj filmova bili su hitovi sezone u svojim zemljama, poput španjolskog krimića Gnjev mirnog čovjeka, Raúla Arévala koji je u Španjolskoj osvojio najvažnije domaće nagrade, ili filma Aritmija, jednog od najintrigantnijih ruskih redatelja današnjice Borisa Hlebnikova. Svi filmovi u glavnom programu (s izuzetkom jednog domaćeg) hrvatske su premijere. Također, prvi se put prikazuje igrani film koji je snimljen na našem festivalu – Igor Bezinović dobru je četvrtinu svojeg filma Kratki izlet snimio u autentičnim festivalskim situacijama, a na nedavno završenom 64. Pulskom filmskom festivalu nagrađen Velikom Zlatnom Arenom za najbolji film.

Svjetsku premijeru imat će film domaćeg nagrađivanog autora, Miroslava Sikavice, o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata, Glasnije od oružja. Dokumentarac u produkciji FACTUM-a donosi detaljno istraživanje hrvatske glazbe devedesetih o kojoj govore tadašnji akteri i živi svjedoci tog vremena.

Kao i svih ovih godina, glavni program MFF-a uspješno balansira između najvećih atrakcija velikih svjetskih festivala poput filma Trg Rubena Ostlunda, koji u Motovun dolazi sa Zlatnom palmom Cannesa, i malih, gotovo nepoznatih, a izvrsnih filmova poput Pravog momka za Mary Darrena Thorntona ili filma Rastroj poljske redateljice Kasije Adamik.

O najboljem filmu slavljeničkog izdanja festivala i dobitniku Propelera Motovuna odlučivat će žiri u sastavu Maša Aljehina (Rusija), aktivistkinja i umjetnica, bivša članica skupine Pussy Riot; Rumena Bužarovska (Makedonija), spisateljica; Anna María Karlsdóttir (Island), filmska producentica; Hrvoje Hribar (Hrvatska), filmski redatelj i Oliver Frljić (Hrvatska), kazališni redatelj.

FOTO: MFF

Mediteransku istarsku klimu rashladit će filmski povjetarac sa sjevera koji donosi ovogodišnja zemlja partner – Island. U posebnom programu naziva Istrand ove će se godine prikazati  presjek svih važnijih islandskih filmova, a na Brdo filmova popet će se brojni gosti iz te zemlje, redatelji, glumci i glazbenici.

Drugi je ovogodišnji popratni program Izopačena umjetnost 2.0 koji propituje nove tendencije ograničavanja slobode umjetničkog izražavanja u kojima autoritarni režimi i ekstremni konzervativci nameću kriterije po kojima je neka umjetnost prihvatljiva, a neka druga ne. Program uključuje desetak filmova koji govore o zatvorenim umjetnicima, zabranjenim umjetnicima, umjetnicima u otporu, ali i okrugli stol u koji će se uključiti sudionici iz 12 zemalja, od naših prostora sve do Mađarske, Poljske i Albanije.

Prvi put u 20 godina postojanja MFF-a glavni motovunski trg postaje srce glazbenog dijela festivalskog programa. Festival glazbeno otvaraju brkati rokeri iz Leta 3 u utorak navečer, a posljednje minute ovogodišnjeg festivala obilježit će nastup slovenskih avangardista, benda Laibach u subotu, 29. srpnja.

Damir Martinović Mrle iz Leta 3 i Ivanka Mazurkijević aka Mr. Lee i Ivane Sky na Brdo dolaze s još jednim posebnim glazbenim zadatkom. S mnogobrojnim bendom izvodit će glazbu uživo na projekciji  jednog od najstarijih motovunskih hitova – filma Tuvalu. Taj suvremeni nijemi film, posveta pionirima pokretnih slika, prikazan je u Motovunu 2000. Povodom 20. rođendana festivala bit će ponovo na festivalskom platnu – ovoga puta u jedinstvenom izdanju.

Ove godine, prvi put na motovunskim ulicama pridružit, će se legendarni zagrebački DJ dvojac Felver&Jogarde, ali i zemunski umjetnički kolektiv Matrijaršija.

FOTO: MFF