LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
12. Ogulinski festival bajke

Bajke i bajkovito stvaralaštvo slave se u Ogulinu

Predstave, radionice i pričaonice u novom ruhu donose modernu dimenziju 12. Ogulinskog festivala bajke, koji se održava od 9. do 11. lipnja. U svim sadržajima ponajviše je zastupljen književni opus Ivane Brlić Mažuranić.

Predstave, radionice i pričaonice u novom ruhu donose modernu dimenziju 12. Ogulinskog festivala bajke, koji se održava od 9. do 11. lipnja. U svim sadržajima ponajviše je zastupljen književni opus Ivane Brlić Mažuranić.

U Ogulinu se već 12. godinu zaredom slave bajke i bajkovito stvaralaštvo uz goste raznolikih umjetničkih izraza. Baština bajki najprevođenije hrvatske spisateljice za djecu, Ivane Brlić Mažuranić, bila je poticaj za pokretanje Ogulinskog festivala bajke, koji se tijekom godina istaknuo kao jedan od vodećih festivala namijenjenih djeci svih uzrasta. Želeći potaknuti kreativnost kod najmlađih, kao i čitanje bajki i knjiga te kulturno stvaralaštvo, festival se bazira na nizu kazališnih predstava i pripovijedanju.

Kako i sam naziv ovogodišnjeg festivala govori, Bajke u novom ruhu, predstave, radionice i pričaonice bit će obučene u novo ruho, donijet će jednu novu, modernu dimenziju festivalu. Svi sudionici, tj. posjetitelji bit će uključeni u program i sadržaj festivala, na način da ne budu više samo pasivni promatrači, već se mogu i aktivno uključiti u različite radionice koje se nude u programu. Neke će od radionica sadržavati izradu bajkovite prirodne kozmetike, na kojoj će izraditi samostalno kozmetički proizvod.

U posjet dolaze lutke iz davnine – bjesovi, vile i divovi, koji se u bajkama Priče iz davnine pojavljuju kao ravnopravni likovi uz realna bića, a ovdje su poslužili kao nadahnuće za oblikovanje lutaka osebujnog obličja i upečatljivog karaktera. Sudionici radionica vizualizirat će svoj doživljaj Ivaninih nadnaravnih bića te tako stvoriti bogatu galeriju štapnih lutaka naglašenoga reljefa i kolorita. Radit će tehnikom modeliranja i oslikavanja uz kolažnu konstrukciju tijela. Naglasak je na ekološki osviještenom pristupu.

Od kreativno-edukativnih radionica tu su Ja sam…?, Glasovi u bajci, Naša bajka, koje će potaknuti djecu na stvaranje i interpretaciju svojih bajki izrađivanjem čarobnih likova, bojanjem, crtanjem, pričanjem, govornim vježbama i pogađanjem, a sve u svrhu učenja iskazivanja emocija i prenošenja ljubavi prema bajkama najmlađim članovima društva. Izložba dječjih igračaka i proljetna radionica kreativnosti potaknut će djecu na igru bojama i oblicima.

Neizostavan dio festivala svakako je i pripovijedanje, koje  se može nazvati i krunom festivala, jer će neke od najpoznatijih hrvatskih pripovjedačica čitati i pripovijedati hrvatske narodne bajke, ali i bajke poznatih svjetskih pisaca, poput Hansa Christiana Andersena, ali i Tri čarolije, japansku verziju poznatoga Mačka u čizmama, u kojoj baš poput poznatog Mačka stari mudri svećenik svojom lukavštinom oslobodi cijelu planinsku šumu jedne vrlo zle vještice. Priča će biti pripovijedana publici na stari japanski način pričanja priča, kamišibai, koji na europskom tlu predstavlja sasvim nov i inovativan način predstavljanja priča.

Profesionalna kazališta i ove godine čine važan dio festivala te tako u samo tri dana publiku očekuje čak deset predstava profesionalnih kazališta i sedam amaterskih. Sudjelovat ćete i u putovanju kroz raznolik sadržaj, od klaunsko žonglerske predstave, lakrdijaškog showa, preko putovanja na letećem tepihu prema Tunisu i Iranu, do svima dobro znanog Grge Čvarka, Popaja kojeg Oliva pokušava natjerati na vjenčanje, nasukavanje na otoku Zlarinu te ljubomornog Gurbača. Lutat ćete šumom i gradom u pratnji Vilje, nadasve dražesnog psića i učiti o ljubavi uz Teatar PocoLoco i kazalište Smješko te naravno, i prijateljstvu. Prvi će put publici biti predstavljena i predstava u koju je kroz prekrasnu koreografiju uveden znakovni jezik, pušten djeci da ga sama dešifriraju. Plesat ćete s balerinama, pjevati sa Svirkom svemirkom, upoznati se s bubamarama i skakavcima, pogledati totalni makeover bajke o ribaru i ribici, vidjeti modernu Snjeguljicu, a naravno, u posjet dolaze najpoznatiji ogulinski gorostas Regoč, kao i neizostavni Malik Tintilinić.

– U svojoj posljednjoj netinejdžerskoj godini vaš najdraži festival nastavlja nuditi bogati meni predstava, pričaona, radionica i ostalih slastica za cijelu obitelj. Naši vjerni posjetitelji primjetit će ipak kako ove godine nudimo znatno više radionica jer nam je želja da naša dječja publika ne bude isključivo u funkciji pasivnog promatrača već da na OGFB-u nešto i nauči i ponese sa sobom. Predstave koje nam dolaze su standardno bajkovite tematike a, kao i svake godine, ponajviše je zastupljen književni opus naše Ivane Brlić Mažuranić čija Kuća bajki je i svojevrsna središnja točka našeg festivala. Ulaz na sve predstave i većinu radionica je besplatan no mjestimično smo, zbog povećanih materijalnih troškova, bili prisiljeni staviti minimalne kotizacije na neke radioničarske programe. Osim bogatog kulturnog programa, koji je osnova festivala, Ogulin nudi i raznorazne turističke, izletničke i gastronomske užitke tijekom trajanja festivalskog programa, ponešto za cijelu obitelj. Dakle, ni mame i tate neće ostati zakinuti za svoj tip zabave. Probajte tijekom tri dana zaboraviti na brige, financije i sivilo koje vas okružuje te zajedno s nama zakoračite u – bajku! – poručio je Mario Kovač, umjetnički direktor Ogulinskog festivala bajki.

12. Ogulinski festival bajke održava se od 9. do 11. lipnja. Program festivala dostupan je na poveznici. Za sve posjetitelje organiziran je prijevoz vlakom iz Zagreba, Jastrebarskog, Karlovca i Rijeke po promotivnim cijenama. Dodatne informacije potražite na Facebook stranicama.

FOTO: FACEBOOK