LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski centar u Zagrebu

23. po redu Dani hrvatskog filma (22. - 27. travnja)

23.po redu Dani hrvatskog filma održavaju se u Studentskom centru, od 22. do 27. travnja 2014.

23.po redu Dani hrvatskog filma održavaju se u Studentskom centru, od 22. do 27. travnja 2014.

23. po redu Dani hrvatskog filma održavaju se u Studentskom centru, od 22. do 27. travnja 2014.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 237 filmova u kategorijama: igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni te namjenski filmovi i glazbeni spotovi. Selekcijska komisija 23. DHF-a, u sastavu Gordana Gadžić, Željko Luketić i Zvonimir Rumboldt u službenu je konkurenciju uvrstila 97 domaćih filmskih naslova.

Za nagrade ovogodišnjeg festivala natjecat će se u kategoriji igranog filma 21 naslov, u kategoriji dokumentarnog 17 te u kategoriji animiranog 21 naslov. Konkurenciju za najbolji eksperimentalni film čini 7 uradaka,  za namjenski njih 14 dok se za najbolji glazbeni spot bori 16 radova.

Dodijelit će se i nagrada „Salona odbijenih“ za najbolji prijavljeni film koji ne kokurira za nagradu, a o kojem će odlučiti ovogodišnja selekcijska komisija. Dobitnik nagrade „Zlatni Oktavijan“ (HDFK) za životni doprinos filmskoj umjetnosti ove je godine Borivoj Dovniković Bordo, majstor hrvatskog animiranog filma, stripa, ilustracije, dizajna i karikature, ugledan publicist i jedan od organizatora Animafesta Zagreb.

Nagrada za životno djelo „Vladimir Vuković“ (HDFK) dodijeljena je filmskom kritičaru Nenadu Pati.

Bogat i raznolik festivalski popratni program nudi: Mala Pula, tradicionalan program Dana u sklopu kojeg se prikazuju uspješnice s prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, Palunkov Pitching za scenariste, program posvećen Borivoju Dovnikoviću Bordi (dobitniku Zlatnog Oktavijana za životno djelo), uvodnu radionicu 16 mm crno-bijelog filma Klubvizije- voditelja Ricarda Leitea, In memoriam program u kojem će se prisjetiti na nedavno preminulih kolega, Ivana Ladislava Galete i Maje Petrinte „Runda kratkog“ u suradnji s Kinoklubom Zagreb. Također, tu je filmski kviz „ Prohujalo s kvizom“ ekipe Dada Jihad, predstavljanje knjige „Kuda idu divlje svinje“ Silvija Mirošničenkaokrugli stol na temu „Može li HTV3 biti nadomjestak za Kinoteku“ te Veliko trgovišće DHF-a, (prodaja filmološke i filmske literature, starih plakata itd. ).

Ulaz na festival je besplatan.

FOTO: SCREENSHOT/DHF