LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Susret mladih grada Splita s Hrvatskim Nadzemljem

Žena je kruna Božjeg stvaranja, poručili su mladi Splićani

Uigrani domaćini, mladi iz Hrvatskog Nadzemlja ni ovoga puta nisu razočarali prisutne te su pripremili po jedan skeč i film o biblijskim ženama, a svojim su humorom i šaljivim dosjetkama nasmijali cijelu dvoranu.

Uigrani domaćini, mladi iz Hrvatskog Nadzemlja ni ovoga puta nisu razočarali prisutne te su pripremili po jedan skeč i film o biblijskim ženama, a svojim su humorom i šaljivim dosjetkama nasmijali cijelu dvoranu.

Prepuna dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu i ove treće srijede u mjesecu, 20. travnja 2016. nanovo je pokazala koliko je vjera bitna u životima mladih. Tema koja ih je privukla na tribinu nosila je naslov Žena: više od rebra?.

Intrigantnim i aktualnim pitanjem pozabavio se dr. sc. fra Domagoj Runje, doktor biblijske teologije, profesor na KBF-u, prodekan za nastavu i župnik u Lećevici. Fra Domagoj se bazirao na ženu u Starome Zavjetu te njezinom socijalnom položaju.

– Nije dobro da čovjek bude sam, načinit ću mu pomoć kao što je on – navodeći citat iz drugog poglavlja Knjige Postanka, fra Domagoj osvijestio je prisutnima da Bog na tom mjestu prvi put uviđa da u stvaranju svijeta nešto nije dobro, odnosno da čovjek ne smije biti sam te mu stvara pomoć.

Bitno je naglasiti da žena time ne postaje podređena muškarcu već dobiva puno važniju ulogu: ona postaje slična Bogu jer je upravo On tijekom cijele povijesti bio pomoć izraelskom narodu. Također, fra Domagoj spominje hebrejsku riječ seylo čije je primarno značenje rebro, a sekundarno pak polovica te ni ne čudi što se danas ženu naziva boljom polovicom. Zbog svega toga žena nije čovjekova kreacija, ona je čudesno Božje stvorenje s najuzvišenijom ulogom – donošenjem novoga života na svijet. Na kraju svoga izlaganja, fra Domagoj napominje da je upravo ženino ime Haava, koje nosi antipatrijahalnu poruku, istoga korijena kao i ime Jahve što prikazuje taj njezin neposredniji odnos s Bogom.

Susret mladih grada Splita u travnju – skeč, FOTO: Hrvatsko Nadzemlje Split
 
Iako je toliko nahvalio ženinu ulogu u Bibliji i svijetu, pljesak je osim od žena dobio i od snažnijeg spola, a vjerujemo kako će muškarcima ovo biti prilika da se zapitaju koliko zaista drže do ženina dostojanstva, paze li na njih i odnose li se prema njima kao prema biću bez kojega, kako je navedeno u Svetom Pismu, ne mogu.

Uigrani domaćini, mladi iz Hrvatskoga Nadzemlja ni ovoga puta nisu razočarali prisutne te su pripremili po jedan skeč i film o biblijskim ženama te su svojim humorom i šaljivim dosjetkama nasmijali cijelu dvoranu. Skeč je obilovao prikazom mana i nesavršenosti žena koje su se pojavljivale u Bibliji, a koje sve počinju blijediti pred neizmjernom ulogom koju je primila Blažena Djevica Marija ispunjajući svoje poslanje koje joj je Bog namijenio.

Susret je ovoga puta svojom pjesmom pratio mladi bend Dodir milosrđa iz Podstrane, a don Mihael Prović, povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije, pozdravio je sve okupljene i završio susret s nekoliko riječi.

– Žena je kruna Božjeg stvaranja, djelo u koje je Stvoritelj utkao svu svoju mudrost i savršenstvo. Više od bilo kojeg drugog stvorenja žena je slika Stvoritelja, slika Božje plodnosti, slika Božje ljubavi i skrbi za svoje stvorenje. Žena je nastala od muškarčeva rebra, ispod ruke, ispod srca da bude voljena. Žene – budite toga svjesne, a muškarci – znajte to cijeniti! – istaknuto je na susretu mladih.

Sljedeći je susret u srijedu 18. svibnja u 20:30 s temom o snovima koju će predavati isusovac pater Mijo Nikić.

FOTO: HRVATSKO NADZEMLJE SPLIT