LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zabrana stupila na snagu

Zbog bacanja petardi od ove godine slijedi kazna od nekoliko tisuća kuna

2. siječnja ulazi u povijest kao dan kad je stupila na snagu zabrana korištenja dijela pirotehničkih sredstava. Prijatelji životinja pozivaju građane da predaju neiskorištene petarde i drugu zabranjenu pirotehniku.

2. siječnja ulazi u povijest kao dan kad je stupila na snagu zabrana korištenja dijela pirotehničkih sredstava. Prijatelji životinja pozivaju građane da predaju neiskorištene petarde i drugu zabranjenu pirotehniku.

S današnjim danom na snagu je stupila zakonska odluka kojom se zabranjuje prodaja i upotreba pirotehnike, odnosno petardi i redenika kategorije F2 i F3 sve dane u godini. Prijatelji životinja pozivaju da se neiskorištena pirotehnika preda policiji ili vrati u prodajna mjesta.
– Mnogi su i protekle dane proveli sa svojim četveronožnim članovima obitelji u kupaonici, sa spuštenim roletama i sredstvima za smirenje strepeći da ne dođe do najgoreg – otkazivanja srca njihova prijatelja, a neki su, nažalost, doživjeli i to najgore iskustvo. Mnogi su se zbog petardi, naročito 29. i 30. prosinca, trzali na svaki zvuk petarde ili nekog drugog pirotehničkog sredstva misleći na trenutak da stiže novi potres Neki su bili i u bolnici previjajući teško ozlijeđene dijelove tijela. Stoga je ovaj datum zaista dugo očekivan i zaista pozitivna stvar za početak ove godine. – navode Prijatelji životinja.
Petarde i ostala pirotehnička sredstva, osim što štete životinjama, uznemiravaju djecu i druge skupine ljudi te nanose teške ozljede, a još zagađuju i truju zrak. Utjecaj pirotehnike vidi se i u vijesti koja je odjeknula svim medijima u smrti stotina ptica koje su prekrile trg u Rimu nakon vatrometa kojim se obilježio ulazak u 2021. godinu.

FOTO: Prijatelji životinja

Upotreba pirotehnike za doček 2021. godine

Unatoč brojnim apelima da se ne koristi pirotehnika, između ostaloga zbog osoba pogođenih potresom, neki su se oglušili na njih, koristili pirotehniku i pri tome nastradali. Prema izvješću MUP-a, na području Hrvatske uslijed upotrebe pirotehnike i oružja teško su ozlijeđene tri osobe, dok su dvije osobe zadobile do tada neutvrđene ozljede zbog uporabe vatrenog oružja.
– Na području Primorsko-goranske policijske uprave, u mjestu Srdoč, teško je ozlijeđen 34-godišnjak koji je na svom balkonu aktivirao pirotehničko sredstvo koje mu je eksplodiralo u ruci,  dok je u Splitu zbog teške ozljede šake hospitaliziran 36-godišnjak. Treće teško ozljeđivanje dogodilo se na području Karlovca gdje 24-godišnjak uslijed eksplozije petarde u ruci teško ozlijeđen. U opisanim slučajevima iz Splita i  Rijeke posljedice su amputacije dijelova prstiju.
Uslijed korištenja pirotehnike još su oštećena dva stambena objekta, pri čemu su nastala manja oštećenja na području Splita i na području Zagreba, dok su na istim područjima na jednom stambenom objektu i osobnom vozilo nastala oštećenja uslijed požara. Uzrok požara utvrdit će se nakon završetka očevida.

Prijatelji životinja zahvaljuju gradovima i općinama koji su ove godine odustali od vatrometa, što smatraju iznimno pohvalnim. Time su se naše lokalne zajednice pridružile gradovima diljem svijeta koji već godinama koriste ekološki prihvatljivija, atraktivnija i, što je važno, manje bučna i opasna vizualna rješenja kojima obilježavaju prelazak iz jedne godine u drugu. Zaključuju da danas zaista imamo mogućnost veseliti se i uživati u nevjerojatnim atrakcijama, a da ne posežemo za pirotehnikom, pa ni bučnim vatrometima. 

Velike kazne za kršitelje zakona

Kako prenosi Jutarnji list, kazne za prodaju ili predaju pirotehničkih sredstava za fizičke osobe koje su ih unijele u zemlju za osobne potrebe iznosi od 5000 do 15 000 kuna, a ista je tolika kazna za osobe mlađe od 18 godina koje bacaju petarde. Vlasnik trgovine koji bude prodavao zabranjenu pirotehniku na crno, bit će kažnjen iznosom od 10 000 do 30 000 kuna.

2. siječnja 2021. ulazi u povijest kao datum kada je stupila na snagu zakonska zabrana petardi za koju su se proteklih osam godina zalagali Prijatelji životinja, mnoge druge udruge, institucije, mediji, stručnjaci, veterinari, liječnici, pedijatri, ministarstva i većinska javnost. Što je točno od pirotehnike trenutačno zabranjeno, a što je i na koje datume još ostalo dopušteno, može se saznati na poveznici.
FOTO: PRIJATELJI ŽIVOTINJA