LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U tijeku kampanja o štetnosti alkohola

Zabrinjavajuća statistika: 90% maloljetnih učenika barem je jednom probalo alkohol

– Zabrinjavaju nas brojke koje govore da je 90 % učenika u Hrvatskoj barem jednom u životu pilo alkohol te da je 58 % učenika u Hrvatskoj pilo u posljednjih 30 dana, što je blagi porast u odnosu na 55 % u 2015. – ističe dr. sc. Ivan Ćelić.

– Zabrinjavaju nas brojke koje govore da je 90 % učenika u Hrvatskoj barem jednom u životu pilo alkohol te da je 58 % učenika u Hrvatskoj pilo u posljednjih 30 dana, što je blagi porast u odnosu na 55 % u 2015. – ističe dr. sc. Ivan Ćelić.

Centar za zdravlje mladih i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba pokrenuli su edukativnu kampanju Nisam ti rekla s ciljem edukacije mladih o štetnosti pijenja alkohola, problemu koji je u Hrvatskoj itekako prisutan među školarcima.

Kampanja Nisam ti rekla inspirirana je istoimenim romanom za mlade autorice Rosie Kugli u kojem ona jezikom mladih opisuje izazove i probleme odrastanja te ukazuje na štetnost konzumacije alkohola i drugih opojnih sredstava u toj osjetljivoj dobi. Započela je okruglim stolom na kojem su stručnjaci poslali snažnu poruku roditeljima, nastavnicima i široj javnosti o potrebi za zajedničkim djelovanjem te sprječavanjem prodaje i posluživanja alkoholnih pića maloljetnicima, navodi se u priopćenju.
– Edukativnu kampanju započinjemo neposredno prije proslave kraja školske godine koju brojni učenici osnovnih i srednjih škola samostalno organiziraju na različitim mjestima u Zagrebu i diljem Hrvatske po uzoru na norijadu. Tom prilikom Gradski ured za zdravstvo koordinira aktivnosti s Hitnom medicinskom pomoći, Gradskim društvom Crvenog križa i Policijskom upravom zagrebačkom u nastojanju da smanji štetne posljedice zlouporabe alkohola kod mladih. – naglasila je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.
FOTO: PR/Aplauz
 
Prema zadnjim objavljenim podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među učenicima (ESPAD) za 2019. godinu, pijenje alkohola ostaje uvelike zastupljeno ponašanje među adolescentima u Europi, uz prosječno više od 79 % učenika koji su pili alkohol u životu. Iako je europski trend blago smanjenje konzumacije alkohola među učenicima, podaci pokazuju da su hrvatski učenici iznad europskog prosjeka.
– Zabrinjavaju nas brojke koje govore da je 90 % učenika u Hrvatskoj barem jednom u životu pilo alkohol te da je 58 % učenika u Hrvatskoj pilo u posljednjih 30 dana, što je blagi porast u odnosu na 55 % u 2015. Zatim, 42 % učenika u Hrvatskoj popilo je barem jednu čašu alkohola s 13 godina ili ranije, a njih 8,1 % opilo se s 13 godina ili ranije, te je Hrvatska po obama pokazateljima iznad ESPAD prosjeka. Alkohol je najlakše dostupno sredstvo ovisnosti prema percepciji učenika u Hrvatskoj, čak 87 % učenika u Hrvatskoj izjavilo je da im je alkohol prilično ili vrlo lako dostupan. – izjavio je dr. sc. Ivan Ćelić, predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga. 
U želji da poruka dođe do što više mladih, organizatori su u kampanju uključili i autoricu knjige Rosie Kugli, koja vjeruje da će njeno književno štivo zainteresirati mlade ljude te ih upozoriti na moguće opasnosti.
– Knjiga Nisam ti rekla dramatična je ispovijed srednjoškolke Hede. Nastala je na temelju osobnog doživljaja, ali pitanja i dileme koje postavlja ova knjiga tiču se doslovno svakog od nas – i mladih, i roditelja, i profesora, kao i društva u kojem su vrijednosti srozane i teško se pronalaze. Nijedno društvo ne voli čuti kritiku u kojoj se otkriva 'moralna šupljina', ali ne treba zatvarati oči pred očitim. Život naših mladih prepun je opasnosti u koje se lako klizne te utone u mračnu močvaru droge i alkohola iz koje je teško ili gotovo nemoguće izaći. – izjavila je Rosie Kugli, autorica knjige Nisam ti rekla
U sklopu kampanje planirane su i razne online aktivnosti poput nagradnih natječaja na društvenim mrežama u kojima će se dijeliti roman Nisam ti rekla, suradnje s influenserima te na jesen radionice u srednjim i osnovnim školama, a sve u cilju edukacije mladih i šire javnosti o štetnosti alkohola, navode organizatori.
FOTO: PEXELS