LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lažne informacije

Wikimedia objavila izvješće o širenju dezinformacija u člancima na hrvatskoj Wikipediji

Zaklada Wikimedia, koja upravlja Wikipedijom, objavila je izvješće o višemjesečnoj istrazi čiji je cilj bio utvrditi šire li se na hrvatskoj inačici Wikipedije dezinformacije.

Zaklada Wikimedia, koja upravlja Wikipedijom, objavila je izvješće o višemjesečnoj istrazi čiji je cilj bio utvrditi šire li se na hrvatskoj inačici Wikipedije dezinformacije.

Izvješće naslovljeno Slučaj hrvatske Wikipedije: Enciklopedija znanja ili Enciklopedija za naciju? nastalo je nakon višemjesečne analize članaka na hrvatskoj Wikipediji, a za njegovu je izradu Zaklada Wikimedia angažirala stručnjaka za prepoznavanje dezinformacija. U izvješću je zaključeno da na hrvatskoj Wikipediji postoje članci koji se kose s 5 stupova Wikipedije kojih se svi autori i urednici trebaju pridržavati.

Naime, sav sadržaj na Wikipediji treba biti neutralan i nepristran, no, smatraju autori spomenutog izvješća, to na hrvatskoj Wikipediji nije bio slučaj. 

- Zaključak je procjene da su Hr.WP-om dominirali ideološki motivirani korisnici neusklađeni s Wikipedijinih pet stupova, što je potvrdilo zabrinutost globalne zajednice u pogledu integriteta projekata. 

Dok je istraga bila u tijeku, volonteri administratori hrvatske Wikipedije započeli su s reorganizacijom i provjeravanjem sadržaja u člancima. Kao rezultat toga, poduzete su mjere protiv administratora za koje se zaključilo da šire dezinformacije, a jednom je administratoru u potpunosti zabranjeno buduće uređivanje Wikipedije. 

Autori izvješća smatraju kako je to dobar početak te da sadašnji autori i urednici hrvatske Wikipedije rade na poboljšanju najosjetljivijih i najspornijih članaka. Primjeri tih spornih članaka, kao i prijedlozi za poboljšanje, nalaze se u gotovo 60 stranica dugom izvješću kojem se može pristupiti na poveznici

FOTO: PIXABAY