LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaštita od koronavirusa

Tutorijal za izradu maski u nekoliko dana premašio 80 000 pregleda – štite li takve od koronavirusa?

Premda iz Svjetske zdravstvene organizacije ističu da maske ne trebaju svi nositi i premda sve vrste maski nisu učinkovite, mnogi gledaju tutorijale kako ih ipak napraviti.

Premda iz Svjetske zdravstvene organizacije ističu da maske ne trebaju svi nositi i premda sve vrste maski nisu učinkovite, mnogi gledaju tutorijale kako ih ipak napraviti.

Video koji zorno prikazuje kako brzo i jednostavno napraviti masku za lice na YouTubeu je u svega nekoliko dana, od 24. ožujka kada je postavljen, zabilježio preko 80 000 pregleda. Pokazuje to da među ljudima vlada strah od zaraze koronavirusom  Stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske pak nije izdao preporuku da maske trebaju nositi zdrave osobe niti smatra da je to potrebno. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na jednoj od konferencija istaknuo je da su u zaštiti od koronavirusa djelotvorne samo posebne maske s filterima koje mogu spriječiti prolazak virusa. Oboljeli trebaju nositi troslojnu kiruršku masku s plastičnim slojem koji može zadržati sitne čestice. I iz Svjetske zdravstvene organizacije napomenuli su da su maske preporučene samo ljudima koji su kod kuće i bolesni su te onima koji brinu o bolesnim ljudima, posebno u vrijeme nestašice.

Vezano:


Uz maske iz kućne radinosti tako ne možete biti sigurni, ali kako one imaju pozitivan psihološki efekt – nisu na odmet. Pritom napominjemo da se takve, kao i sve one koje ne nose oznaku sukladnosti CE te ne posjeduju EU izjavu o sukladnosti, ne smiju oglašavati i prodavati kao zaštitne jer one nisu medicinski proizvod, a na stranici koronavirus hr, koju je pokrenula Vlada Republike Hrvatske za informiranje građana o aktualnoj bolesti, navedeno je da će na takve pokušaje državni inspektorat reagirati prekršajnim mjerama
FOTO: PIXABAY