LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatsko Nadzemlje Split

VIDEO: Održan korizmeni susret mladih grada Splita

Ovog mjeseca na temu vjere i grijeha Hrvatsko Nadzemlje je snimilo dubok i poučan film koji na ozbiljan način, prepun simbolike, želi pokazati stvarnost grijeha i grešnog stanja.

Ovog mjeseca na temu vjere i grijeha Hrvatsko Nadzemlje je snimilo dubok i poučan film koji na ozbiljan način, prepun simbolike, želi pokazati stvarnost grijeha i grešnog stanja.

U korizmenom ozračju, u srijedu 16. ožujka 2016. održana je nova tribina mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu na temu Grijeh volim, kad zaškripi molim?. Kao gosta predavača, preko 700 prisutnih ovoga puta imalo je priliku slušati mr. sc. don Jenka Bulića, profesora na splitskom KBF-u. U zanimljivom i sadržajnom predavanju ostavio je mlade u tišini, tišini koja pogađa srca i ostavlja ljude zamišljene, za što su ga mladi nagradili iznimnim pljeskom.

Don Jenko je istaknuo da grijeh vodi u podzemlje, a nadzemlje pak Kristu te da čovjek ne smije biti čvrsto prikovan za zemlju. Ono što je žalosno jest da svi – počevši od mlađih pa do starijih – traže Boga kada im je potrebna njegova pomoć u životu, a kada su u grijehu – tada se udaljavaju od Božje blizine. A Gospodin je za naše grijehe proboden, za opačine naše satrt.

Don Jenko pak nastavlja da je u današnjem svijetu grijeh postao modus vivendi, to jest način življenja, svakodnevica od koje se čovjek može spasiti jedino djelima i molitvom u kojoj će u dijalogu s Bogom pobjeđivati samoga sebe, a Gospodin kaže: Spasit će se onaj tko ustraje do kraja. Naglasio je kako u borbi protiv grijeha nije važno koliko daleko ima do cilja, već koliko smo se udaljili od početka. Don Jenko je predavanje završio Psalmom 139 – Pronikni me svega Bože, srce mi upoznaj, iskušaj me i upoznaj misli moje: pogledaj, ne idem li putem pogubnim i povedi me putem vječnim!

Na ovom susretu domaćin, Hrvatsko Nadzemlje, slavio je već šest godina postojanja i animiranja mladih Splita i okolice, a upravo je don Jenko Bulić bio povjerenik za mlade kada je Nadzemlje osnovano. Svoj šesti rođendan Nadzemlje je obilježilo nagradnom igrom kojom su simboličnim poklonima darovali šest cura iz publike.

Nadzemljaši su se i ovoga puta potrudili pripremiti prigodni film Djevojko, ustani! kojim su pokazali bolnu i tešku borbu čovjeka za izlazak iz grijeha, a emotivnim skečom Put iskušenja izvedenim na kraju susreta htjeli su pokazati da nas Isus, nakon što ga napustimo i nakon svih naših lutanja svijetom, nikada ne napušta.

– Isus je tu i uvijek će se boriti za svakog pojedinca, jer On je za nas umro na križu. Zato u ovim svetim danima što su pred nama osvijestimo da nema toga što će Gospodina udaljiti on nas, jedino se mi možemo udaljiti od Njega. Na kraju valja naglasiti citat Oscara Wildea – Svaki svetac ima prošlost, a svaki grešnik budućnost, te sam Isus kaže grešnici – Idi i ne griješi više! – poručuju mladi iz Hrvatskog Nadzemlja.

Cijeli susret svojom pjesmom pratio je mladi bend VIS Angelus iz župe Jesenice, a povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije don Mihael Prović završio je susret svojom zahvalom i čestitkom Hrvatskom Nadzemlju.

Sljedeći susret na temu Žena u Bibliji održat će se 20. travnja 2016. Vodit će ga fra Domagoj Runje, profesor na KBF-u u Splitu. On će progovoriti o ženi s biblijskog gledišta i tako razbiti predrasude o ženi kao onoj koja je zapostavljena i koja ne vrijedi.

Hrvatsko Nadzemlje možete pratiti na Facebook stranicama i na YouTube kanalu.

FOTO: HRVATSKO NADZEMLJE SPLIT