LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Susret Hrvatskog nadzemlja

VIDEO: Iznesene su nove definicije lijenosti

"Neophodno je potražiti motive i ciljeve koji će nas ispuniti, korak po korak, aktivnost po aktivnost, a u svakoj je odabranoj aktivnosti neka radost uvijek prisutna."

"Neophodno je potražiti motive i ciljeve koji će nas ispuniti, korak po korak, aktivnost po aktivnost, a u svakoj je odabranoj aktivnosti neka radost uvijek prisutna."

Hrvatsko nadzemlje nakon ljetne je stanke u srijedu 18. listopada u dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa održalo svoj prvi susret ove akademske godine, i to pod nazivom Evo, sad ću. Ekipa se vratila u punom zamahu okupivši mnoštvo mladih grada Splita i okolice. Ovoga je susreta kao tema odabrana lijenost, a kao gosti predavači koji su progovorili o njoj pozvani su gospođa Matija Šitum, inače dugogodišnja ravnateljica OŠ Žrnovnica, te don Ante Rako, crkveni sudac Splitsko-makarske nadbiskupije.

Predavači su doista sadržajno, ali mladima pristupačno, obradili problematiku. Svaki od njih dao je svoju definiciju i viđenje potkrijepljeno primjerima iz vlastite struke. Gospođa Matija Šitum, poučena iskustvom rada s djecom i mladima, istaknula je da lijenost kod njih često izlazi iz kuće, odnosno kućnog odgoja. Veći problem su, naime, možda sami roditelji koji djeci daju loš primjer te inspiraciju za nerad i besposličarenje.

S druge strane, Don Ante Rako progovorio je o lijenosti koja proizlazi iz nebrige; nebrige za stvarima koje nam sačinjavaju život i koje bi nam trebale donositi radosne plodove. Navodi stoga i misao sv. Tome Akvinskog: "Lijenost nije nerad, lijenost je ne radost!" Lijeni su dakle ljudi koji ne mogu pronaći sreću, radost u Bogu i istini. Ona nastaje ako nismo ispunjeni onim što radimo. Istaknuo je kako, za razliku od drugih smrtnih grijeha, nema odgovor u krepostima već u pozivu. Trebamo zato otkriti što smo pozvani živjeti, znati pronaći granicu onoga na što nas je Bog pozvao i u tom dijalogu s Bogom uživati u plodovima svoga rada, jer uživanje u plodovima rada u konačnici jest zapravo odmor.

Foto: Hrvatsko nadzemlje

Don Ante Rako u svom je izlaganju upozorio također kako je upravo Sotona onaj koji nas potiče i nagovara na grijeh lijenosti, a sam nikad ne prestaje raditi, raditi protiv nas. A svaki smrtni grijeh, pa tako i lijenost, vodi u pakao ako se ne ispovijedi ili bar ne pokaje za njega na smrtnom času.

Gosti predavači spremno su u sklopu svog predavanja odgovorili i na brojna pitanja pristigla od strane publike u dvorani. Jedno od njih bilo je kako pobijediti lijenost i nedostatak volje. Gospođa Matija Šitum dala je vrlo jednostavan recept: – neophodno je potražiti motive i ciljeve koji će nas ispuniti, korak po korak, aktivnost po aktivnost, a u svakoj je odabranoj aktivnosti neka radost uvijek prisutna. Navela je također činjenicu kako se najveći talenti gube upravo u neradu – svakako dobra motivacija svim okupljenima za nekakav preokret.

Nadzemljaši su bili vrijedni i kreativni u svom radu i pripremi za protekli susret pa su tako svoju filmsku kolekciju obogatili humorističnim filmićem Lino selo. Snimili su i intervju s predsjednicom splitske zajednice Crnogoraca Natašom Grahovac, koja je susretljivo progovorila o njihovim običajima i zanimljivim anegdotama koje im se često pripisuju. Susret je svojim glazbenim izričajem obogatio glazbeni sastav mladih Znak pobjede iz župe Košute.

Na samom kraju iznesene su zanimljivosti za tekući mjesec te je sve okupljene s par prigodnih riječi pozdravio don Mihael Mišo Prović, povjerenik za pastoral mladih ove nadbiskupije. Susret je, kao i uvijek, zaključen tematskom meditacijom. Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 15. studenog 2017. uz osvrt na temu o rodnoj ideologiji.

FOTO: HRVATSKO NADZEMLJE