LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IZAĐI NA KRAJ SA SAMIM SOBOM

12 koraka za borbu protiv lijenosti

Sve nas ponekad svlada lijenost, a posebno tada smo jako dobri u pronalaženju razloga zašto nešto nismo napravili. No lijenost, nije nešto što dolazi samo od sebe i može ti ugroziti kvalitetu života.

Sve nas ponekad svlada lijenost, a posebno tada smo jako dobri u pronalaženju razloga zašto nešto nismo napravili. No lijenost, nije nešto što dolazi samo od sebe i može ti ugroziti kvalitetu života.

Jeste li znali da lijenost obično nije nešto što dolazi samo od sebe? Tipično, nešto uzrokuje taj nedostatak motivacije koji nas sprječava da budemo produktivni, a ako joj dopustimo, lijenost može ugroziti ukupnu kvalitetu našeg života.  

Važno je otkriti uzrok lijenosti, a neki od njih mogu biti:

  • osjećaj svladanosti
  • osjećaj zabrinutosti ili straha
  • nedostatak inspiracije
  • suočavanje s boli
  • suočavanje s emocionalnim stresom

Bez obzira na to što uzrokuje lijenost, nužno je pronaći način da je prevladamo. Upravo zato donosimo 12 navika koje vam mogu pomoći da izađete na kraj sami sa sobom.

Hranite se zdravo

Često su ljudi lijeni isključivo zbog nedostatka energije. Razmotrite kako se hranite, pokušajte jesti što zdraviju i uravnoteženiju hranu koja pomaže u opskrbi vašeg tijela potrebnim tvarima.

Dobro se naspavajte

Ako ne spavate mirno, velika je vjerojatnost da vam se baš ništa neće dati. Zbog umora se često osjećamo kao da smo samo lijeni.

Pokušajte se riješiti ometanja

Smetnje su najgori neprijatelji onima koji odugovlače sa zadacima. Ako vam nešto odvlači pozornost, pokušajte se pobrinuti da to bude izvan vidokruga.

Nemojte odgristi više nego što možete sažvakati

Preopterećenost obavezama također može uzrokovati da postanemo lijeni. U pokušaju da pobjegnemo od svega što moramo učiniti, važno je ne preuzimati više nego što možemo podnijeti. Nemojte se bojati reći ne ako morate.

Pokušajte se držati rutine

Još jedan sjajan način da se spriječite da budete lijeni je da uspostavite rutinu i držite je se. Ako želite obaviti što više stvari tijekom dana, možda ćete morati isplanirati svoj dan unaprijed. To vas može održati usredotočenima na putu prema vašim ciljevima.

Postavite ciljeve i radite prema njima

Lijenost nas može spriječiti da postignemo svoje ciljeve, to je sigurno. Zbog toga moramo biti više orijentirani na cilj. Postavite neke dostižne ciljeve i usredotočite se na načine na koje možete raditi prema njima.

Otkrijte što vas motivira

Svatko ima nešto što ga motivira da radi malo više i da ide korak dalje. Za neke je to novac, za neke sloboda za neke fleksibilnost. Otkrijte što je to što vas motivira te će vam to pomoći kada se osjećate lijeno.

Ne odgađajte za sutra ono što možete učiniti danas

To je nešto što su vam roditelji vjerojatno govorili dok ste odrastali. Odugovlačenju može rezultirati lijenošću. Ako se nešto može učiniti danas, zašto ne završiti s tim?

Baby Steps

Ako većinu vremena provodite na kauču, ne možete jednostavno skočiti i istrčati maraton. Poduzmite male korake protiv lijenosti. Ne morate raditi bez prestanka, samo poduzmite nekoliko koraka u pravom smjeru da biste se motivirali da nastavite. Za početak postavite neke male ciljeve i držite ih se.

Shvatite važnost uzimanja pauza

Uzimanje pauza ne znači da ste lijeni. Pauze su zapravo jako važne. Ako radite, radite I radite bez pauze, brzo ćete izgorjeti. Raspored pauza može vas spriječiti da potpuno odustanete i prepustite se životu lijenosti.

Razmislite o svojoj budućnosti

Malo je teže biti lijen ako razmišljate o svojoj budućnosti. Šanse su da ako ste lijeni, nećete puno napredovati. Vidite li se na drugom mjestu za pet ili deset godina? Ako je tako, neka vas to motivira da ne budete lijeni.

Isplanirajte lijeni dan

Počastite se s vremena na vrijeme lijenim danom. Samo zato što želite izbjeći lijenost ne znači da ne biste s vremena na vrijeme trebali odvojiti dan i jednostavno si priuštiti dan da ne radite ništa. Ovo je sjajan način da se ponovno pokrenete i oživite kako biste ostali snažni. Izležavajte se, gledajte omiljene serije i provedite cijeli dan ne radeći baš ništa. To je u redu, sve dok to radite umjereno. To zapravo može biti zdravo.

FOTO: UNSPLASH