LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lijepe vijesti

Veliko otkriće na početku ovogodišnje sezone: Kraj Valuna na Cresu pronađena živa plemenita periska

Uz plemenitu perisku kraj Valuna pronađena još dva školjkaša iz obitelji periski. I ovo se proljeće postavljaju kolektori za prihvat ličinki plemenite periske.

Uz plemenitu perisku kraj Valuna pronađena još dva školjkaša iz obitelji periski. I ovo se proljeće postavljaju kolektori za prihvat ličinki plemenite periske.

Kraj Valuna na otoku Cresu pronađena je živa jedinka plemenite periske. Periska se nalazi na dubini od 6,4 metra i visoka je oko 30 centimetara. Budući da živi u zoni sidrenja, bit će, po protokolu Projekta očuvanja plemenite periske u Jadranu, zaštićena posebnim kavezom.
 

Periska je dobila ime DIZ po svojim pronalazačima – Dragutinu Šimatoviću i Zoranu Delibašiću, tehničkim roniocima istraživačkog tima Hrvatskoga veterinarskog instituta koji su podmorje pretraživali podvodnim skuterima. Uz njih u tom su istraživačkom timu dr. sc. Željko Mihaljević, doc. dr. sc. Miroslav Benić i tehnička suradnica Angela Bradarić. Oni već dvije godine sudjeluju u Projektu očuvanja plemenite periske u Jadranu koji koordinira Ministarstvo zaštite okoliša i održivog razvoja, a sufinancira Fond za energetsku učinkovitost.
 

Prošle su godine u akvatoriju Valuna dvije žive jedinke plemenite periske pronašli supružnici Denise Aldi Vodarić i Ivan Vodarić iz ronilačkog centra Diving Cres iz Kovačina.
 

Taj bračni par zaslužan je i za novo vrijedno otkriće. U akvatoriju Valuna na dubini od 24 metra u maloj špilji čiji je otvor širok oko jednog metra, a unutrašnjost duboka četiri, pet metara, u mulju su se pritajile dvije žive jedinke periske. Odmah su kontaktirani stručnjaci izv. prof. dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, biolozi iz Aquariuma Pula i Javne ustanove More i krš koji su se složili da pronađene jedinke pripadaju vrsti Atrina fragilis. Taj školjkaš iz obitelji Pinnidae nastanjuje i sjeverna mora, ne samo Mediteran, a nalazi se uglavnom na dubini od 25 do 50 metara ukopan u mulj. I ovaj nalaz će biti evidentiran, kao i nalazi ostalih školjkaša iz obitelji Pinnidae, kako bi se unaprijedila saznanja vezana uz očuvanje periski nakon njihova masovnog pomora u Sredozemlju.

Otkrića živih jedinki plemenite periske te prikupljene ličinki o kojima se brinu stručnjaci u Aquariumu Pula, svima uključenima u Projekt očuvanja plemenite periske u Jadranu daju vjetar u leđa.
 

Kao i prošle godine, i ovoga se proljeća postavljaju kolektori za prihvat ličinki plemenite periske koja se razmnožava tijekom ljetnih mjeseci. U kasnu jesen, kad se temperatura mora spusti, kolektori se vade iz mora i pregledavaju, a pronađene ličinke plemenite periske se vrlo pažljivo i brzo moraju transportirati u Aquarium Pula gdje dalje rastu u sigurnim i kontroliranim uvjetima.
 

Istraživački tim Hrvatskog veterinarskog instituta prošli je tjedan postavio kolektore na pet lokacija - dvije u Malom Lošinju i tri na Cresu. Na Projektu očuvanja plemenite periske u Jadranu, uz potporu institucija čije su djelatnosti usko vezane za more, odlično surađuju stručnjaci i ronioci zahvaljujući čemu je opstanak plemenite periske, endema Mediterana i najvećeg prirodnog filtera mora, na dobrom putu.
 

Istraživačkom timu na terenu pomaže i MUP-ov ronilački centar u vojarni Kovčanje u Malom Lošinju. Osim što istraživačima pružaju podršku u smještaju, punjenju boca i skladištenju opreme, ronioci MUP-a sudjeluju i u pretraživanju podmorja te dojavljivanju nalaza živih jedinki periske.

FOTO: UNSPLASH