LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Platforma UHO

Uvedena platforma na kojoj djeca i mladi anonimno mogu zatražiti savjet oko internetskog nasilja

Budući da se sve veći broj djece i mladih susreće s nekim oblikom elektroničkog nasilja, u Hrvatskoj je uvedena platforma UHO (Utočište Hrabrih Online). Ovaj projekt okuplja stručnjake i influencere koji sudjeluju u borbi protiv elektroničkog nasilja te potiče da se takav oblik nasilja i prijavi.

Budući da se sve veći broj djece i mladih susreće s nekim oblikom elektroničkog nasilja, u Hrvatskoj je uvedena platforma UHO (Utočište Hrabrih Online). Ovaj projekt okuplja stručnjake i influencere koji sudjeluju u borbi protiv elektroničkog nasilja te potiče da se takav oblik nasilja i prijavi.

Iako nam internet donosi brojne pogodnosti i olakšava svakodnevni život, donosi i pojedine opasnosti kojih mladi najčešće nisu svjesni. Svako je treće dijete u dobi od 9 do 17 godina na internetu komuniciralo s osobom koju nije upoznalo u stvarnom životu, pokazuju podaci istraživanja EU Kids Online provedenog u Hrvatskoj 2017. godine Upravo su djeca i mladi najčešće žrtve internetskog nasilja i ucjenjivanja, no taj oblik nasilja u većini slučajeva nije prijavljen jer same žrtve ne znaju što učiniti kada se nađu u takvoj situaciji.

Povodom toga u Hrvatskoj je uvedena platforma UHO, Utočište Hrabrih Online, koja okuplja stručnjake  i influencere, a nastala je u suradnji Hrabrog telefona, Društva za komunikacijsku kulturu i potporu Wiener osiguranja. Platforma je osmišljena kao no hate zona na koju djeca i mladi mogu doći po savjet, a na pitanja im odgovaraju influenceri, točnije Veronika Rosandić, Maša Zibar, Dennis Domian i Bernardo Brezni. Na platformi sudjeluju i razni stručnjaci koji influencerima pomažu osmisliti odgovore i savjete, a to su prof. dr. sc. Danijel Labaš, izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj, doc. dr. sc. Lana Ciboci, magistre komunikologije Katarina Blažina Mukavec i Tina Hrubi te Hrabri telefon. Profesor Kanižaj ukratko nam je opisao samu platformu:

– Platforma se zove UHO jer kao stručnjaci i partneri projekta želimo čuti glas djece i mladih koji nam se svakodnevno povjeravaju, ali i pružiti odgovor na pitanja koja postavljaju povjeravajući se influencerima.

Iako smo svjesni činjenice da je elektroničko nasilje zastupljeno među djecom i mladima, nikome nije bilo poznato koliko je to čest slučaj sve do uspostave ove platforme. Od početka kampanje pa do sada zaprimljeno je više od 400 upita.

– Kada pročitate sve te individualne upite, koji su zapravo vapaj za pomoć djece od kojih neki imaju svega 10 ili 11 godina, onda shvatite koliko još kao društvo moramo raditi na senzibilizaciji javnosti, prevenciji, ali i komunikaciji kako bismo djecu i mlade potaknuli da nam se povjere i traže pomoć. No, čini se da izuzev ovih pojedinačnih akcija u Hrvatskoj još uvijek nemamo sustavni i dugoročni pristup borbi protiv elektroničkog nasilja. – nadodao je Kanižaj. 

Platforma ne služi samo kao savjetovalište za djecu i mlade već potiče i da se svako elektroničko nasilje i prijavi nadležnim institucijama. Prema tome, ako ne znate kome se treba obratiti, odgovore na to pitanje možete pronaći upravo tamo. Iako je UHO tek nedavno krenulo s radom, popriličan broj mladih je tamo već potražio pomoć. Profesor Kanižaj nadodaje kako ni jedan projekt u Hrvatskoj do sada nije potaknuo djecu da otvoreno progovore o elektroničkom nasilju.

FOTO: PIXABAY