LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svjetski poznati hrvatski znanstvenici

Uspješni, ali ne u Hrvatskoj

Mezić, Pavuna, Justić i Cvitanić samo su neka od imena hrvatskih znanstvenika svjetskog ugleda, koji svoj radni vijek provode na prestižnim europskim i američkim sveučilištima. Više o njima doznajte u nastavku.

Mezić, Pavuna, Justić i Cvitanić samo su neka od imena hrvatskih znanstvenika svjetskog ugleda, koji svoj radni vijek provode na prestižnim europskim i američkim sveučilištima. Više o njima doznajte u nastavku.

O domaćim snagama hrvatske znanosti već smo pisali, ali postoji još hrvatskih znanstvenika koji svojim radom mijenjaju svijet, no njihove su adrese većinom američke ili se nalaze u europskim metropolama.

Jedan od njih je i Jakša Cvitanić, trenutno na poziciji stručnjaka za primjenu matematike na financijskom tržištu i profesor na sveučilištu Caltech u Kaliforniji. Cvitanić je svoje visoko obrazovanje započeo na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je diplomirao matematiku, a nastavio je doktoratom iz područja statistike na Sveučilištu u Kolumbiji (SAD). Suautor je dviju knjiga i više od 50 radova. Njegov impresivan životopis možete pogledati ovdje.

Dubravko Justić također živi u SAD-u i vodeći je hrvatski stručnjak za područje biološke oceanografije. Radi kao redoviti profesor na Državnom sveučilištu Louisiana u Baton Rougeu i direktor je tamošnjeg Instituta za globalnu ekologiju. Doktorat je stekao na Institutu Ruđer Bošković, a njegova istraživanja najviše se vežu uz teme utjecaja klimatskih promjena na obalne ekosustave, ekološke indikatore, hipoksiju (medicinski termin za stanje smanjene razine kisika u krvi), modeliranje ekosustava te biološku oceanografiju.

U svijetu fizike poznato je ime Davora Pavune, profesora fizike u švicarskom državnom institutu EPFL u Lausanni. Rođen u Koprivnici, diplomirao je eksperimentalnu fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1977. godine Titulu doktora znanosti iz područja fizike kondenzirane materije stekao je na poznatom sveučilištu Cambridge, a jedno vrijeme istraživao je u Australiji i SAD-u. Zbog osobitih zasluga u izumiteljstvu dobio je odlikovanje Reda Danice hrvatske 2006., a svojedobno ga je američki ministar energetike Steven Chu imenovao recenzentom projekta iz područja energetike.

Stručnjak za dinamiku fluida i profesor na Odjelu inženjerstva na kalifornijskom sveučilištu u Santa Barbari, Igor Mezić, rođeni je Riječanin. Nakon diplome na Tehničkom fakultetu mogao je birati između četiri američka sveučilišta koja su ga primila na postdiplomski studij. U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, doktor Mezić izrazio je vjeru u razvoj hrvatskog obrazovanja i gospodarstva:

Naš obrazovni sustav očito daje neke rezultate, no primjene u praksi je malo. Singapur je pokazao kako se pametnim usmjeravanjem obrazovanja i organiziranjem gospodarstva može usmjeravati razvoj i bez inzistiranja na bazičnim znanstvenim istraživanjima. Irska je iskoristila trenutak ekspanzije interneta i naprosto utrčala u novi razvojni ciklus. Vjerujem da i za Hrvatsku postoje takve razvojne mogućnosti.

I mi se nadamo da će evolucija hrvatskoga obrazovnog sustava pridonijeti nastanku nove generacije znanstvenika koji će svoja istraživanja provoditi u Hrvatskoj te da će resorno ministarstvo početi prepoznavati kvalitetne mlade ljude i boriti se za njihov ostanak kod kuće.

FOTO: BLOGS NATURE