LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Praćenje jesenske selidbe

„Učka 360°”: kamp za sve ljubitelje ptica

Ornitološki kamp jedna je od aktivnosti koje se provode u sklopu gotovo 50 milijuna kuna vrijednog projekta „Učka 360°”. Educirati se mogu svi zainteresirani, i to promatranjem jesenske selidbe ptica.

Ornitološki kamp jedna je od aktivnosti koje se provode u sklopu gotovo 50 milijuna kuna vrijednog projekta „Učka 360°”. Educirati se mogu svi zainteresirani, i to promatranjem jesenske selidbe ptica.

Udruga BIOM u suradnji s JU Park prirode Učka kroz projekt Učka 360° do 4. listopada na području lokve Rovozna organizira tradicionalni ornitološki kamp otvoren za sve ljubitelje ptica. Njegov je cilj praćenje jesenske selidbe ptica, ali i edukacija svih zainteresiranih posjetitelja o pticama i njihovim staništima te ostalim biljnim i životinjskim vrstama Parka. Za vrijeme kampa ornitolozi-biolozi pomoću ornitoloških mreža hvataju i prstenuju ptice, uhvaćenim jedinkama određuju vrstu, spol i starost te ih u najkraćem mogućem vremenu neozlijeđene puštaju na slobodu.

Tijekom proteklih 10 godina, koliko se ornitološki kamp održava na području Parka prirode Učka, prstenovano je gotovo 20 000 ptica, dok se ove godine očekuje da će biti prstenovano njih više od 2 000. Prstenovanje se koristi u istraživanjima selidbe, evolucije, ekologije, ponašanja, patologije i drugih segmenata ornitologije i općenito biologije u kojima je potrebno individualno razlikovanje jedinki, a pažljivim evidentiranjem mjesta na kojima su prstenovane ptice viđene ili ulovljene pomaže u određivanju njihovih selidbenih puteva te područja gniježđenja i zimovanja.

Bez obzira na prethodno znanje i iskustvo, svi su pozvani da se pridruže kampu na samo jedan dan ili na duži period. Aktivnosti se provode od zore do 11 sati te od 16 sati do mraka, u kampu se spava u šatorima, a hrana koju osigurava organizator priprema se na logorskoj vatri. Svi zainteresirani mogu se prijaviti ispunjavanjem obrasca za prijavu na internetskoj stranici Udruge BIOM, na kojoj je dostupno i više informacija.

Ornitološki kamp jedna je od aktivnosti koje se provode u sklopu gotovo 50 milijuna kuna vrijednog projekta Učka 360°. Partneri su u provedbi Projekta JU PP Učka, udruga BIOM i Općina Kršan, a sufinanciraju ga Europska unija s 32 760 684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3 449 711,97 kuna. Ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna te partneri.

FOTO: UDRUGA BIOM