LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ekologija

Sova ušara proglašena je pticom godine!

Iako je rasprostranjena po dobrom dijelu Hrvatske, najveća europska sova ugrožena je od raznih faktora.

Iako je rasprostranjena po dobrom dijelu Hrvatske, najveća europska sova ugrožena je od raznih faktora.

Sova ušara (Bubo bubo) osvojila je titulu ptice godine 2022. s velikom većinom glasova. Druge kandidatkinje bile su jarebica kamenjarka (Alectoris graeca) i glavata patka (Aythya ferina).

Sova ušara druga je po veličini vrsta sove u svijetu, prenosi udruga Biom. Ime je dobila po čupercima koji nemaju veze s ušima, ali svakako na njih podsjećaju. Žive na istom teritoriju i ostaju u paru cijeli svoj životni vijek.

Stanište su joj litice, kamenolomi i strmci, a hrani se raznim manjim životinjama, od kukaca do zečeva. Rasprostranjena je u Dalmatinskoj zagori, Lici, Gorskom kotaru, priobalju i po otocima

Nažalost, sova ušara ugrožena je zbog krivolova, trovanja, strujnog udara na dalekovodima i nestanka staništa na kojima lovi. Na prostorima gdje je razvijen penjački turizam dodatno je uznemirena od penjača.

Izbor za pticu godine provodi se od 2016, a 2021. prvi je put bio otvoren za javnost u svrhu podizanja svijesti o zaštiti ptica. Na prvom izboru je izabrana bregunica, a prošle godine lastavica.
FOTO: PIXABAY