LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt MZO-a i NCVVO-a

Učenici neće pisati malu maturu nego nacionalne ispite – neće se ocjenjivati

Uvođenje nacionalnih ispita poslužit će za dobivanje presjeka kvalitete obrazvnog sustava, ali ne i kao podloga za upis u srednje škole.

Uvođenje nacionalnih ispita poslužit će za dobivanje presjeka kvalitete obrazvnog sustava, ali ne i kao podloga za upis u srednje škole.

Nedavno je Hrvatska radiotelevizija prenijela vijest o uvođenju takozvane male mature koja bi se pisala u petom i osmom razredu te bi se, uz ocjene za upis u srednju školu, ubrajala i objektivna vrijednost vrednovanja nacionalnih ispita. Ministar Fuchs pak demantira da će ti ispiti tako skoro poslužiti kao podloga za upis u škole.
Vezano: U škole se uvodi mala matura – pisat će se u petom i osmom razredu
Kako prenosi Hina, ministar je rekao da bi to bili standardizirani testovi koji bi se provodili u svim školama u Hrvatskoj, nakon petog i nakon osmog razreda. Njihovom provedbom dobio bi se uvid u to koliko su učenici kompetentni u gradivu koje su savladali, koliko su dobre škole i kakvi su nastavnici.

Time bi se, kako je nadodao Fuchs, dobio presjek kvalitete obrazovnog sustava, no nije riječ o maloj maturi – ispiti ne bi donosili ocjene. Ovaj projekt neće služiti kao podloga za upis u srednju školu sljedeće godine, ali će u razrađenoj varijatni, prema riječima ministra, koristiti kao jedan od elemenata prilikom upisa i služiti objektivnijem ocjenjivanju učenika u osnovnim školama.

Ministar je već dao nalog za pokretanje projekta izrade nacionalnog ispita Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje.
FOTO: UNSPLASH