LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kongres studenata muzeologije

U Tehničkom muzeju „Nikola Tesla” progovara se drugačije o baštini

U Tehničkom muzeju „Nikola Tesla” održat će se multidisciplinarni kongres koji tematizira reakciju na brzomijenjajući okoliš i kompleksan karakter baštine.

U Tehničkom muzeju „Nikola Tesla” održat će se multidisciplinarni kongres koji tematizira reakciju na brzomijenjajući okoliš i kompleksan karakter baštine.

Ovog četvrtka i petka, 28. i 29. studenog, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla održat će se Kongres studenata muzeologije pod nazivom Drugačije o baštini. Riječ je o multidisciplinarnom događaju koji će okupiti studente muzeologije i srodnih disciplina te mlade stručnjake koji profesionalno djeluju na ovome području.

Tema je kongresa reakcija na brzomijenjajući okoliš i kompleksan karakter baštine koja u današnjem svijetu, zbog potreba suvremenih korisnika, klimatskih promjena, ubrzane globalizacije i ostalih suvremenih pojava, zahtijeva nova promišljanja i odgovore, tvrde predstavnice organizacijskog tima. 

– Više nego ikada prije prirodna i kulturna baština suočene su s brojnim izazovima. Tehnološki napredak, vremenske nepogode, turizam, komercijalizacija, zaborav, ratna razaranja i migracije – samo su neki od procesa zbog kojih bavljenje baštinom zahtijeva nova rješenja. Sukladno tomu, uloga baštine kao čuvara kulturnog identiteta također je podložna redefiniranju te traži nove perspektive utemeljene u suvremenosti. Ovaj kongres korak je prema tomu, kao i prema osvještavanju i artikuliranju anticipiranih promjena, ali i potencijala koje sadrži. Multidisciplinaran karakter kongresa naglašava da se baština tiče čitave zajednice i da su načini upravljanja, očuvanja, interpretacije, prezentacije i komunikacije baštine raznovrsniji nego se to na prvi dojam može učiniti. – dodaju.

FOTO: WIKIPEDIA