LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povezivanje s baštinom

Gradi se „kuća” u sklopu sportsko-rekreacijskog centra koja će poslužiti i studentima

– Na jednom mjestu posjetitelji će osim muzejskog postava i upoznavanja tradicije kroz radionice moći uživati u prekrasno uređenom okolišu te bogatoj ugostiteljskoj ponudi specifičnoj za naše podneblje. – poručila je načelnica općine Viškovo Sanja Udović.

– Na jednom mjestu posjetitelji će osim muzejskog postava i upoznavanja tradicije kroz radionice moći uživati u prekrasno uređenom okolišu te bogatoj ugostiteljskoj ponudi specifičnoj za naše podneblje. – poručila je načelnica općine Viškovo Sanja Udović.

Kuća halubajskega zvončara bit će izgrađena u sklopu projekta Povežimo se s baštinom koji je započela općina Viškovo, a jedna su od skupina kojima će koristiti ta kuća, upravo studenti.

Kuća halubajskega zvončara bit će izgrađena u sklopu Sportsko-rekreacijske zone Halubjan, na površini 3300 četvornih metara. Ondje će biti i Centar za posjetitelje u kojemu će zvončari prezentirati tradiciju, ali i omogućiti sudjelovanje u raznim aktivnostima i događanjima tijekom cijele godine, priopćili su iz Viškova.

Plan je da se osim muzejskog postava koji će dati bitne informacije o svemu što se tiče zvončara, sadržaj proširi na edukacijske programe u sklopu kojih bi se održavale radionice, predavanja i prezentacije koji bi bili prvenstveno usmjereni prema učenicima i studentima. Oni koji bi sudjelovali u programima tako bi, primjerice, mogli izrađivati masku ili šivati karnevalsku odjeću.

Za ovu je novinu dodijeljeno nešto manje od 8 milijuna kuna:
– Ovaj projekt ima dodatnu težinu jer je godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine, čiji su dio i naši Halubajski zvončari, prije više od 10 godina uvršten na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. To daje dodatnu težinu ovom projektu, a nama obvezu da za sljedeće generacije valoriziramo našu kulturnu baštinu i tradiciju i ono što je nematerijalno učinimo živim i prenosimo budućim generacijama na jednom ovakvom mjestu. To je izuzetan projekt što se tiče volumena i izložbeno-muzejskog postava, ali i svega onog što će se tamo događati. Radi se, između ostalog, o muzeju koji će sa svojim interaktivnim postavom biti jedan od najvećih u Primorsko-goranskoj županiji. Ovo je jedinstven projekt kojem smo pristupili kako i treba pristupiti turističkim proizvodima posebno u segmentu kulture. Na jednom mjestu posjetitelji će osim muzejskog postava i upoznavanja tradicije kroz radionice moći uživati u prekrasno uređenom okolišu te bogatoj ugostiteljskoj ponudi specifičnoj za naše podneblje. – poručila je načelnica Sanja Udović
Oduševljenje ne krije ni gradonačelnik Rijeke Marko Filipović koji je rekao da su halubajski zvončari dio njihova identiteta i da mu je drago što su bili glavna atrakcija prošle godine kada je Rijeka bila europska prijestolnica kulture, ali isto je, kaže, bilo i u Galwayu gdje je bilo otkazano sve osim nastupa zvončara na otvorenju.
– Čestitam svima koji su radili na pripremi realizacije ovog projekta jer je Kuća halubajskega zvončara reprezentativan objekt s kojim ćemo se ponositi. Ovaj objekt će promijeniti turističku sliku Viškova. Čestitam i općinskom vodstvu i općinskom vijeću koji su donijeli odluke potrebne za izgradnju Kuće halubajskega zvončara te se nadam da se vidimo za 18 mjeseci na otvaranju KHZ-a. – rekao je gradonačelnik Filipović na kraju.
FOTO: OPĆINA VIŠKOVO