LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uspjeh znanstvenika

U suradnji s riječkim profesorima određena sekvenca genoma virusa uzročnika bolesti COVID-19

Interdisciplinarni tim hrvatskih znanstvenika svojim određivanjem sekvence genoma virusa uzročnika bolesti COVID-19 omogućio je da Hrvatska bude uz bok znanstveno razvijenim državama poput SAD-a, Japana, Italije.

Interdisciplinarni tim hrvatskih znanstvenika svojim određivanjem sekvence genoma virusa uzročnika bolesti COVID-19 omogućio je da Hrvatska bude uz bok znanstveno razvijenim državama poput SAD-a, Japana, Italije.

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka, prof. dr. sc. Tomislav Rukavina i dr. med. Neven Sučić s riječkog Medicinskog fakulteta i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo te izv. prof. Igor Jurak s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci uspjeli su odrediti sekvencu genoma virusa uzročnika bolesti COVID-19. Rezultati će omogućiti jasno određivanje izvora zaraze te praćenje njezina širenja diljem Hrvatske. Također, doprinijet će svjetskim naporima u suzbijanju pandemije, stoji na stranici Instituta Ruđer Bošković.

– Naš Laboratorij za naprednu genomiku na IRB-u jedan je od vodećih laboratorija u Hrvatskoj za primjenu modernih tehnologija za analizu gena baziranom na masovnom paralelnom sekvenciranju (eng. NGS). Ovakav pristup, koji omogućava istovremenu analizu velikog broja gena, naš laboratorij već duži niz godina uspješno primjenjuje za određivanje genetskih uzročnika nasljednih bolesti i genetike raka koja je sada prilagođena za određivanje genoma virusa. – objašnjava voditelj laboratorija dr. sc. Oliver Vugrek.

Ono zbog čega je značaj ovog rezultata još veći za tim IRB-a jest to što je pod vodstvom dr. Vugreka razvio vlastiti protokol za analizu uzročnika bolesti COVID-19 koji bi mogao biti široko primjenjiv i za analize drugih virusa. Evo što dr. Vugrek još ističe:

– Požrtvovni rad i domišljatost doktoranda mag. chem. Filipa Rokića omogućio je implementaciju i eksperimentalnu izvedbu protokola za sekvenciranje. Važno je napomenuti da ovakav pristup generira ogromnu količinu podataka koju je moguće analizirati samo uz pomoć sofisticiranih bioinformatičkih alata za koje je bio zadužen još jedan doktorand u laboratoriju, mag. mol biol. Lovro Trgovec-Greif.

Prof. Rukavina naglašava kako je vrlo važno razumijevanje putova ulaska virusa u Hrvatsku tijekom ove epidemije kako bi se moglo na vrijeme djelovati i prevenirati ih.

Projekt je koordinirao izv. prof. Igor Jurak s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci i voditelj Laboratorija za molekularnu virologiju. Kaže da su pripreme za ovaj pothvat trajale tjednima u okolnostima koje su znatno otežavale provedbu projekta, najviše zbog potresa koji je pogodio Zagreb i oštetio dio zgrade u kojoj se nalazi oprema. Ističe da su ovime pokazali da Hrvatska posjeduje i tehničke i ljudske resurse koji je svrstavaju uz bok drugim zemljama koje doprinose razumijevanju SARS-CoV-2.

Interdisciplinarni tim hrvatskih znanstvenika će u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka i dvoje liječnika – dr. Đurđicom Cekinović i dr. Alenom Piralićem – uključenih u zbrinjavanje bolesnika oboljelih od bolesti COVID-19, nastaviti daljnja istraživanja virusa te bolesti kako bi doprinijeli svjetskim naporima u suzbijanju pandemije koronavirusa

FOTO: PIXABAY