LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najčešće rade u poljoprivredi i proizvodnji

U ovoj podravskoj općini počinje tečaj za strane radnike koji ne znaju hrvatski, uglavnom za Nepalce i Filipince

„Uslijed nedostatka domaće radne snage, tržište je počelo uvoziti strane radnike iz udaljenijih zemalja. Sada nam dolaze radnici iz Filipina i Nepala, koji su kulturno i jezično daleko od našeg podneblja.”

„Uslijed nedostatka domaće radne snage, tržište je počelo uvoziti strane radnike iz udaljenijih zemalja. Sada nam dolaze radnici iz Filipina i Nepala, koji su kulturno i jezično daleko od našeg podneblja.”

Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača dobila je odobrenje Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih za provođenje tečaja hrvatskog jezika za strance, uslijed nedostatka domaće radne snage, piše ePodravina. S obzirom na pozitivno mišljenje agencije, uskoro započinje tečaj hrvatskog jezika za strane radnike u toj podravskoj općini, uglavnom Filipince i Nepalce. Procjenjuje se da ih je ovdje oko 300, a najčešće rade u poljoprivredi i proizvodnim pogonima. Ta edukacija preko HZZ vaučera ponajviše je namijenjena stranim radnicima koji djeluju na području županije, ali i svima zainteresiranima.
 

„Uslijed nedostatka domaće radne snage, tržište je počelo uvoziti strane radnike iz udaljenijih zemalja. Sada nam dolaze radnici iz Filipina i Nepala, koji su kulturno i jezično daleko od našeg podneblja. Najčešće rade u poljoprivredi i proizvodnji. Razgovarali smo s poslodavcima o potrebi uklanjanja jezičnih barijera i složili se kako su vaučeri odlično rješenje za to.” – objašnjava Marko Marić, ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca.


Obrazovanjem odraslih tečajevi hrvatskog jezika olakšali bi posao radnicima, ali i njihovim poslodavcima.

Evo kako se brane mladići koji su u Zagrebu fizički napali strane radnike prošli tjedan


 

„U dogovoru s poslodavcima vidjet ćemo koja razina komunikacije njih zadovoljava. Ako primijetimo potrebu za specifičnim vokabularom određenog zanimanja, uvrstit ćemo ga u našu edukaciju.” – dodaje Marić.


Škola trenutno priprema dokumentaciju za slanje Ministarstvu, stoga se detaljniji uvjeti upisa još definiraju. Međutim, sigurno je da će polaznici tečaja prisustvovati 140 sati nastave u poslijepodnevnim satima. Nakon završene edukacije polaznici će biti testirani na usvojeno znanje i dobiti službeni certifikat. Planirani je početak tečaja ove jeseni.

Donirana pčelarska oprema obogatila obrazzzovni program ove srednje škole


 

„Ostavljamo otvorenu mogućnost da poslodavci šalju svoje zaposlenike direktno k nama. Potrebna je osnovna dokumentacija na temelju koje ćemo izdati pravovaljani dokument o završetku tečaja.” – ističe Marić.


Pored tog tečaja škola je prijavila i razne druge programe iz područja ekonomije, trgovine, elektrotehnike, računarstva, geologije, rudarstva, nafte, kemijske tehnologije, poljoprivrede, prehrane, veterine, turizma, ugostiteljstva, psihologije, edukacijske rehabilitacije, logopedije i socijalne djelatnosti, zdravstva.

Migracije i strani radnici tema devetog „Human Rights Slama”


 

„Svaka osoba, zaposlena ili nezaposlena, s minimalnim obrazovnim kvalifikacijama može se prijaviti za potpuno financiranje ili u velikom iznosu sufinanciranje bilo kojeg programa u sustavu. Sustav obrazovanja odraslih postoji dugi niz godina, ali su prije cifre tečajeva bile prepreka polaznicima. Sada postoji mogućnost sufinanciranja tečajeva europskim novcem.” – zaključuje Marić.

IZVOR: EPODRAVINA
FOTO: FACEBOOK SCREENSHOT, ILUSTRACIJA