LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Inovativna turistička rješenja za pametni grad

Timovi osmislili briljantne poduzetničke ideje za program Startup Factory Zagreb

Startup Factory Zagreb timovi su: Drop Table, Freewa, Run Zagreb, Vollo i Zagreb City Challenge. Donosimo vam sažetak njihovih projekata te dosadađnje dojmove i buduća očekivanja.

Startup Factory Zagreb timovi su: Drop Table, Freewa, Run Zagreb, Vollo i Zagreb City Challenge. Donosimo vam sažetak njihovih projekata te dosadađnje dojmove i buduća očekivanja.

Nakon proglašenja najboljih timova i njihovog ulaska u predakceleracijski program Startup Factoryja Zagreb, kreće se s konkretnim radom. Cilj je kroz infrastrukturnu, mentorsku i financijsku platformu pomoći izabranim timovima pri razvoju njihovih inovativnih ideja i stvaranju kvalitetnih te tržišno održivih poduzetničkih pothvata.

Da podsjetimo, Startup Factory Zagreb prvi je no equity (bez ulaska u vlasničku strukturu poslovnog subjekta) predakceleracijski program u Hrvatskoj koji izabranim timovima i startup tvrtkama uz novčana sredstva osigurava tehničku, infrastrukturnu, mentorsku i promocijsku pomoć. Projekt je pokrenula Razvojna agencija Zagreb u suradnji s vodećim ICT kompanijama u zemlji Hrvatskim Telekomom, IBM-om i tvrtkom SmartIS, a podršku programu pružaju i Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, Prague Startup Centre, Lean Startup Croatia, eSTUDENT i Spin City. Pokrenut je s ciljem jačanja ekosustava koji potiče razvoj startup poduzetništva i izgradnju održivog razvoja inovativnih turističkih rješenja za pametan grad.

Startup Factory Zagreb timovi su: Drop Table, Freewa, Run Zagreb, Vollo i Zagreb City Challenge. S ciljem prezentiranja budućih aktivnosti te mogućnosti programa, kao i povezivanja timova s mentorima i Startup Factory Zagreb organizacijskim timom, u prostoru Tehnološkog parka Razvojne agencije Zagreb na Žitnjaku 7. listopada 2016. organiziran je SFZGB Startuparty.

Kako bi vas što bolje upoznali s izabranim timovima te vam približili njihove briljantne ideje, donosimo sažetak projekata, kao i izjave timova o dosadašnjim dojmovima i budućim očekivanjima od SFZGB programa.

 Kroz naš projekt razvijamo aplikaciju za promociju „duhovnog turizma" na području grada Zagreba i cijele HR. Želimo korisnicima u svako doba omogućiti da budu povezani s kršćanstvom i drugim kršćanima u zajednici kroz sadržaje koje nudimo. Smatramo da u svijetu postoji sve veća potreba za duhovnim razvojem do koje sve teže dolazimo s obzirom na brzinu života koji živimo. Naša je aplikacija alat koji će pružiti ljudima duhovnu komponentu u životu. – rekao je tim Drop Table o svom projektu.

O dosadašnjim iskustvima, kao i očekivanjima od SFZGB programa, Zoran Micuda i Ivan Orehovec, inicijatori ovog zanimljivog projekta istaknuli su:

 Startup Factory Zagreb hvale je vrijedan projekt. Do sada su nam najviše koristila brojna iskustva mentora od kojih smo učili u kojem smjeru treba razmišljati kako bi što prije razvili poslovnu ideju i kako bi što prije došli do kvalitetnog proizvoda koji potom možemo plasirati na tržište. Očekujemo da ćemo uz pomoć radionica, mentora i radnog prostora uskoro napravili „scale-up" naše poslovne ideje.

FREEWA (Free Water Project) je projekt četvero mladih entuzijasta kojima je glavna misija promicanje korištenja i zaštite dostupnosti pitke vode kroz ekoproizvode i usluge. Želja im je inspirirati ljude na zdrav život i kretanje. Osnovu projekta čine mobilna aplikacija koja locira najbliži besplatni izvor pitke vode (npr. javnu česmu ili pumpu)  te proizvod specijalna boca koja će se proizvesti lokalno, od ekoloških materijala poput stakla i biorazgradive plastike. Svaki detalj proizvoda namjeravaju proizvesti u Hrvatskoj, kako bi potaknuli lokalno gospodarstvo i održivu ekološku proizvodnju.

 Uzbuđenje! Jedna riječ koja savršeno opisuje naše iskustvo od trenutka kada smo doznali za natječaj (5 dana prije roka za prijavu) do trenutka kada su nas prozvali među pet pobjednika. Dvije godine intenzivno radimo na ideji, dizajnu, „brandingu" i organizaciji proizvodnje cijelog projekta, ali tih 10 dana koliko je prošlo od predaje projekta do poziva na „bootcamp" i naravno sama prezentacija, koja je nama ujedno bila i prva javna, bilo je jako uzbudljivo. Jako smo zadovoljni kako se za sada razvija projekt. Do sada smo već svašta novoga saznali i naučili! – rekla je Vedrana Vrabec iz FREEWA tima o dosadašnjem iskustvu sudjelovanja u SFZGB programu.

Vollo je servis za pretraživanje svih opcija međugradskog prijevoza, usporedbu i kupovinu online. Trenutačno nudi izbor vodećih autobusnih prijevoznike iz Hrvatske i Europe. Korištenjem Volla moguće je pretražiti najjeftinije, najbrže ili najudobnije autobuse, te kupiti kartu online i ući u autobus bez printate karte, već korištenjem smartphonea.

 Iako smo tek jedan tjedan u novom uredu, iskustva su pozitivna, cijela ekipa nas je primila prijateljski te olakšala „onboarding" u novo okruženje Startup Factoryja Zagreb. Smatram da najbolje tek dolazi i stvarno smo uzbuđeni i ponosni što možemo biti dio ove priče. Očekujemo da ćemo iz programa izaći nadograđeni i zreliji za veće izazove koji stoje pred nama. – rekao je Marko Jukić iz Vollo tima.

Zagreb City Challenge besplatna je mobilna aplikacija koja turiste upoznaje sa znamenitostima, lokalcima i ponudom grada Zagreba na potpuno nov i inovativan način, kroz kreativne izazove. Turistima će biti ponuđene kreativne rute prema različitima afinitetima: povijesne, gastro, kulturne, tajne grada, sportske, party, romantične i obiteljske. Po odabiru rute igrač prima izazove koji od njega traže da napravi neki zadatak, upozna lokalca, riješi zagonetku ili kviz, fotografira se ili napravi video. Turisti će tako na zabavan i edukativan način upoznati Zagreb, kreirati nezaboravna iskustva o kojima će pričati svojim prijateljima, te tako postati ambasadori Zagreba.

 Iskustva su nam zaista fenomenalna. Nismo samo presretni što su članovi žirija prepoznali veliki lokalni i globalni potencijal ovog projekta te nam dali povjerenje i sredstva za njegovu realizaciju već smo čak u ovom do sada relativno kratkom vremenu kroz rad s mentorima puno toga naučili i usavršili projekt. Također, upoznali smo puno kvalitetnih i kreativnih ljudi, članova ostalih timova i mentora što čini Startup Factory super mjestom za sjajan „networking". – istaknula je Kata Barišić iz tima Zagreb City Challenge.

Run Zagreb mobilna aplikacija aplikacija je koja svom korisniku omogućava da tijekom svoje omiljene aktivnosti – trčanja – upoznaje grad Zagreb. Riječ je o vođenoj audioturi. Osim navigacije i audiozapisa, aplikacija uključuje feature, s naglaskom na one trkačke, interaktivne elemente. Prednost aplikacije je što ne uključuje dodatne troškove roaminga, dostupna je 24/7 i handsfree je, što je trkačima od velikog značaja.

 Od trenutka prijave na natječaj StartUp Factory Zagreb bili smo uzbuđeni samom činjenicom da smo napravili korak više od naših trkačkih tura koje već radimo (sa živim vodičem). Sretni smo što smo imali priliku predstaviti svoj projekt i, dakako, oduševljeni što je naš projekt prepoznat kao pozitivna „startup" ideja! I evo nas ovdje. Slušajući druge ideje i mi razmišljamo kreativnije, a StartUp Factory zapravo nam je omogućio da od svoje ideje krenemo prema njezinoj realizaciji. Nadamo se da ćemo kroz StartUp Factory Zagreb ne samo realizirati ideju već prikupiti neka nova znanja koja će otvoriti vrata nekim novim idejama. – poručuju iz tima.

Svim izabranim timovima želimo puno sreće na putu do poduzetničkog uspjeha!

FOTO: RAZVOJNA AGENCIJA ZAGREB