LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zagrebačka slavistička škola

Sve o „(Kratkim) spojevima u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi” na seminaru u Dubrovniku

Seminar uključuje četrnaest različitih lektorata i proseminara, a sudionici će moći uživati i u bogatom kulturnom programu.

Seminar uključuje četrnaest različitih lektorata i proseminara, a sudionici će moći uživati i u bogatom kulturnom programu.

Danas se u Dubrovniku svečano otvara 52. hrvatski seminar za strane slaviste, koji organizira Zagrebačka slavistička škola, posebna djelatnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Seminar, koji će trajati do 31. kolovoza 2024. godine, okupit će 60 inozemnih slavista iz čak 20 zemalja, uključujući Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Češku, Finsku, Francusku, Grčku, Italiju, Kinu, Litvu, Mađarsku, Njemačku, Poljsku, Sjevernu Makedoniju, Slovačku, Sloveniju, Srbiju, Ujedinjeno Kraljevstvo i Ukrajinu.

Ti stručnjaci, među kojima su sveučilišni nastavnici, znanstvenici, prevoditelji i studenti stipendisti, došli su produbiti svoje znanje o hrvatskom jeziku, književnosti i kulturi. Središnja tema ovogodišnjeg seminara nosi naziv (Kratki) spojevi u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi, a polaznici će kroz različite lektorate i proseminare raspravljati o jezikoslovnim, književnim, povijesnim i kulturnim temama.

Na izložbi poznatog dizajnerskog studija u Dubrovniku našao se logotip jednog hrvatskog sveučilišta



Seminar uključuje 14 različitih lektorata i proseminara, a znanstvena predavanja bit će usmjerena na središnju temu. Osim obrazovnih aktivnosti, sudionici će moći uživati u bogatom kulturnom programu, koji uključuje stručna razgledavanja dubrovačkih znamenitosti, izlete na Elafitsko otočje, u Cavtat i Trsteno te sudjelovanje na dijelu programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Prilika za studente: Ljetni posao prožet dubrovačkom tradicijom u Gradskoj straži Dubrovnika


U sklopu seminara bit će održane i dvije filmske večeri, na kojima će biti prikazan višestruko nagrađivani hrvatski film Goli redateljice Tihe K. Gudac te tzv. hrvatski kozerijski filmovi, dok će na Književnoj večeri gost biti istaknuti hrvatski književnik Kristian Novak.

Zagrebačka slavistička škola, koja je započela s radom 1972. godine, već više od pola stoljeća potiče i promiče poznavanje hrvatskoga jezika, književnosti i kulture među inozemnim prevoditeljima, profesorima, znanstvenicima i studentima kroatistike i slavistike. Seminar je postao jedno od najvažnijih događanja u području kroatistike i slavistike, privlačeći sudionike iz cijelog svijeta.

Pregled norijada po Hrvatskoj: provjerite planove održavanja proslava maturanata u najvećim gradovima



Tijek seminara može se pratiti na mrežnim stranicama Zagrebačke slavističke škole, u rubrici Seminarski dnevnik, dok je detaljan program dostupan na sljedećoj poveznici.

IZVOR: ZAGREBAČKA SLAVISTIČKA ŠKOLA
FOTO: ZAGREBAČKA SLAVISTIČKA ŠKOLA