LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Udruga DAR

Sustav u Hrvatskoj ne prepoznaje na tisuće darovite djece, hoće li najavljeni pravilnik donijeti promjene?

Novi pravilnik, koji bi trebao stupiti na snagu do kraja godine, obvezuje ravnatelje škola na donošenje odluke o statusu darovitih učenika te osigurava individualizirane programe i praćenje.

Novi pravilnik, koji bi trebao stupiti na snagu do kraja godine, obvezuje ravnatelje škola na donošenje odluke o statusu darovitih učenika te osigurava individualizirane programe i praćenje.

Prema procjenama udruge DAR, u Hrvatskoj živi između 7500 i 10 000 darovite djece i mladih, no sustav ih dosad nije adekvatno prepoznao. Trenutno, rad s darovitim učenicima ovisi o entuzijazmu nastavnika i roditelja te nije sustavno uređen. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih uputilo je novi pravilnik na javno savjetovanje, s ciljem bolje organizacije i podrške toj skupini djece.

Konačno je obnovljen Učiteljski fakultet, ministar Fuchs pohvalio brzinu i kvalitetu radova


Novi pravilnik, koji bi trebao stupiti na snagu do kraja godine, obvezuje ravnatelje škola na donošenje odluke o statusu darovitih učenika te osigurava individualizirane programe i praćenje. Time bi se napokon stvorio učinkovit sustav podrške, a daroviti učenici dobili bi priliku za rad prema prilagođenim kurikulima, grupne aktivnosti, te sudjelovanje na seminarima i natjecanjima, piše Dnevnik.hr.
 

Poboljšanje praćenja darovitih učenika


Karlovačka županija povećava broj stipendija i iznose, objavljen je natječaj za tekuću školsku godinu


Pravilnik također predviđa da će učenike pratiti poseban tim stručnjaka, uključujući ravnatelja, pedagoga, psihologa te vanjske suradnike. Tim će imati obvezu voditi evidenciju u e-Matici i surađivati s roditeljima. Uvođenje posebnih razrednih odjeljenja za darovite učenike jedna je od mjera koja bi mogla značajno unaprijediti sustav.

Ministarstvo objavilo popis studijskih programa koji mogu konkurirati za državne stipendije u STEM područjima


Očekuje se da će novi pravilnik donijeti konkretnu promjenu u radu s darovitom djecom, omogućiti sustavnu podršku i olakšati prepoznavanje njihovih potreba, što do sada nije bilo moguće na razini cijelog obrazovnog sustava.
IZVOR: DNEVNIK.HR
FOTO: CANVA PRO / KZENON, ILUSTRACIJA