LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sajam „Slavonski banovac”

Subota je dan za kušanje graha i povratak u vrijeme vitezova

Grad Pakrac ovog vikenda postaje glavno odredište zapadne Slavonije. Osim mirisa bogate gastronomske ponude, gradom će zavladati i srednjovjekovni ugođaj zahvaljujući sajmu „Slavonski banovac” – ruralni razvoj kroz turizam.

Grad Pakrac ovog vikenda postaje glavno odredište zapadne Slavonije. Osim mirisa bogate gastronomske ponude, gradom će zavladati i srednjovjekovni ugođaj zahvaljujući sajmu „Slavonski banovac” – ruralni razvoj kroz turizam.

U subotu, 21. listopada u Pakracu održava se deveti po redu sajam Slavonski banovac – ruralni razvoj kroz turizam. Na jednom od najvećih sajmova gastronomije, turizma i slavonskih običaja u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuje vas obilje sadržaja. Saznat ćete sve o starim slavonskim običajima i zanatima, svjedočiti kovanju novca i viteškoj borbi, a ono najbitnije je da ćete imati priliku kušati jela tradicionalne kuhinje zapadne Slavonije.

Već od 10 sati moći ćete kušati ponuđene proizvode ovogodišnjih izlagača. Svečano otvorenje Sajma održat će se u 13 sati na Trgu bana Josipa Jelačića i u Ulici hrvatskih velikana, a potom slijedi kulturno-umjetnički program koji će predvoditi tamburaši. Sa svojim tradicionalnim jelima predstavit će se i talijanska i mađarska nacionalna manjina kao i gradovi i općine prijatelji Pakraca. Središnji je gastronomski događaj Grahfest, natjecanje u kuhanju graha, na kojemu se predviđa više od 50 natjecatelja. On počinje u 15 sati, a svi će posjetitelji imati priliku kušati pripremljeni grah. Ne propustite probati tradicionalno starinsko jelo, grah Saganlija, koje će se posluživati u Muzeju Pakrac.

Osim mirisa bogate gastronomske ponude, gradom će zavladati i srednjovjekovni ugođaj. Glavni su događaji Bitka za kovnicu novca, koju će upriličiti vitezovi iz Orahovice u 18 sati, te kovanje banovca, prvog hrvatskog novca. Od 13 do 18 sati imat ćete priliku provozati se turističkim vlakićem ili kočijom. Naposljetku, kraj festivala obilježit će koncert glazbenog tria Učiteljice oko 21 sat. Za više informacija posjetite službene stranice Grada Pakrac. Ako imate priliku, ne propustite ovaj događaj jer nije sve u novcu, ima nešto i u banovcu.

FOTO: EXPERT PRODUCT D.O.O.