LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iz Hrvatske i 12 zemalja

Kongres na Sveučilištu u Slavonskom Brodu okupio kroatiste i slaviste, dodijeljene i prestižne nagrade

Na Osmom hrvatskom slavističkom kongresu dodijeljene su prestižne medalje, održana su plenarna predavanja s raspravama, a sudionici su imali priliku obići kulturne znamenitosti Slavonije.

Na Osmom hrvatskom slavističkom kongresu dodijeljene su prestižne medalje, održana su plenarna predavanja s raspravama, a sudionici su imali priliku obići kulturne znamenitosti Slavonije.

Na Sveučilištu u Slavonskom Brodu, 11. rujna, otvoren je Osmi hrvatski slavistički kongres, koji je do 14. rujna okupio kroatiste i slaviste iz Hrvatske i još 12 zemalja. Kongres se već godinama ističe kao važan međunarodni događaj, s ciljem promicanja hrvatskog jezika, književnosti i kulture te povezivanja domaćih i stranih slavista.
 

Nagrade istaknutim slavistima


Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu nositelj znanstvenog projekta vrijednog preko 1,36 milijuna eura


Tijekom otvorenja dodijeljene su prestižne medalje: Antuna Barca za književnost, Stjepana Ivšića za jezikoslovlje i Vatroslava Jagića za stranog slavista. Laureati su akademici Milivoj Solar i Stjepan Damjanović te profesorica Renate Lachmann. U ime nagrađenih, akademik Damjanović istaknuo je važnost profesora Stjepana Ivšića u hrvatskoj filologiji.
 

Plenarna izlaganja i stručne rasprave


Objavljeni su privremeni rezultati natječaja za studentski smještaj u Slavonskom Brodu


Drugog dana Kongresa održana su plenarna predavanja, među kojima su posebno zapažena izlaganja profesorice Renate Hansen Kokoruš o suvremenoj hrvatskoj književnosti, akademika Ive Pranjkovića o sintaksi Tome Maretića te akademika Josipa Užarevića o analizi lirske pjesme. Nakon predavanja razvile su se zanimljive rasprave među sudionicima.
 

Kulturni obilazak Slavonije


Uskoro se održava konferencija mladih slavista PhiloSlavicon


Sudionici kongresa imali su priliku obići kulturne znamenitosti Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije. Taj dio programa pružio je gostima priliku da se upoznaju s ljepotama i običajima Slavonije, čime su zaključili ovogodišnji slavistički kongres.
IZVOR: SVEUČILIŠTE U SLAVONSKOM BRODU
FOTO: PEXELS