LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Otvoreni četvrtak”

Student doktorskog studija filozofije donosi svoj osvrt na ekološke katastrofe i društvene odgovore na njih

– Predavač će se osvrnuti na antropogene ekološke katastrofe, analizirati društvene odgovore na njih te dati prijedlog koje od tih odgovora inkorporirati u novo normalno – najavljuju s FFOS-a.

– Predavač će se osvrnuti na antropogene ekološke katastrofe, analizirati društvene odgovore na njih te dati prijedlog koje od tih odgovora inkorporirati u novo normalno – najavljuju s FFOS-a.

Za četvrtak, 28. siječnja, u 18 sati zakazano je četvrto predavanje u sklopu 9. ciklusa Otvorenog četvrtka, koje organizira osječki Filozofski fakultet. Luka Matić tom će prilikom govoriti na temu Klimatska katastrofa i sprječavanje njezinih posljedica: Povratak društva na scenu.

Luka Matić (1988.) student je poslijediplomskog doktorskog studija Filozofije na zagrebačkom Filozofskom fakultete. S FFOS-a navode da ondje trenutno izrađuje doktorsku disertaciju Teorijske i praktičke okosnice filozofskog promišljanja samoupravljanja Rudija Supek, u okviru koje istražuje postfordističke transformacije rada, socijalne mehanizme zaštite od klimatske katastrofe i njihove urbanističke korelate. Kao autor surađivao je s više domaćih i regionalnih medija.

– Matić ističe kako nas posljednja tri desetljeća hegemona ideologija uči, riječima Margaret Thatcher, da ne postoji društvo, nego samo pojedinci i njihove obitelji. Međutim, u situacijama katastrofa vidimo da to i nije u potpunosti točno. Masovne mobilizacije u ljudstvu, novcu i materijalima – kakve smo vidjeli primjerice nakon poplava u Gunji i potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji – daju neku drugu sliku. Tom slikom dominiraju požrtvovnost i solidarnost, prakse nespojive s Thatcherinom drastično radikalnom egoističkom vizijom. Drugi važan primjer iz prošle godine, iz kojeg možemo učiti, reakcija je na COVID-19 krizu. Brza reorganizacija svakodnevnog života, medicinskog sustava i materijalnih resursa pomogla je da se drastično smanji broj zaraženih i preminulih te da se u rekordnom roku razvije cjepivo koje bi tijekom ove godine trebalo omogućiti polagano vraćanje života u normalu. S obzirom na to da su katastrofe situacije naglih prevrata, u predavanju će biti riječi o mehanizmima adaptacije na njih koje je moguće inkorporirati u normalizirani život nakon što opasnost od katastrofe prođe. Na tom tragu predavač će se osvrnuti na antropogene ekološke katastrofe, analizirati društvene odgovore na njih te dati prijedlog koje od tih odgovora inkorporirati u novo normalno – najavljuju s FFOS-a.

Valja istaknuti da će se predavanje ovog puta održati na platformi Zoom. Priključiti se mogu svi zainteresirani pomoću sljedećih podataka: 
Join Zoom Meeting https://zoom.us/j/98881458375?pwd=ekc3TGRRQThqbkZiT3VQVXBOZ1ZYZz09
Meeting ID: 988 8145 8375
Passcode: 145373
 
FOTO: PIXABAY