LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Garancija za mlade

Stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj pala s gotovo 50 na 21 posto

– Prošle dvije godine investicije su bile preko milijardu i 200 milijuna kuna, a u Planu za 2019. i 2020. imamo dodatnih 400 milijuna kuna. Većinom se to troši na mjere aktivne politike zapošljavanja koje je ova Vlada revidirala. – istaknuo je ministar Pavić.

– Prošle dvije godine investicije su bile preko milijardu i 200 milijuna kuna, a u Planu za 2019. i 2020. imamo dodatnih 400 milijuna kuna. Većinom se to troši na mjere aktivne politike zapošljavanja koje je ova Vlada revidirala. – istaknuo je ministar Pavić.

Na 154. sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je Prijedlog plana implementacije Garancije za mlade za razdoblje od 2019. do 2020. godine Predstavio ga je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, a, kako stoji na službenim stranicama Vlade, istaknuo je da je Generacija za mlade instrument koji je Hrvatska itekako iskoristila.

Predsjednik Vlade na Socijalnom summitu u Göteborgu naveo je Generaciju za mlade kao jedan od ključnih instrumenata kojim je Hrvatska smanjila stopu nezaposlenosti mladih s gotovo 50 na 21 posto. Na sjednici je također naglašeno da je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj već peti mjesec manja od stope nezaposlenosti u eurozoni.

U periodu od 2014. do 2020. s budžetom od 2 milijarde kuna većinom su financirane mjere aktivne politike zapošljavanja. U 2019. i 2020. je za Generaciju za mlade osigurano dodatnih 400 milijuna kuna, naglasio je ministar Pavić.

Ilegalni pristupi sportu: mladi u Hrvatskoj i EU preferiraju ilegalne izvore za streaming i kupovinu sportske opreme


– Prošle dvije godine investicije su bile preko milijardu i 200 milijuna kuna, a u Planu za 2019. i 2020. imamo dodatnih 400 milijuna kuna. Većinom se to troši na mjere aktivne politike zapošljavanja koje je ova Vlada revidirala.

Među onim što je posebno važno za mlade, Pavić je izdvojio jačanje samozapošljavanja, gdje su utrostručene potpore za zapošljavanje te pripravništvo, koje omogućuje poslodavcima da bez ograničenja gornje visine plaće mogu dati prvu plaću mladima.

U Europi se mladi birači okrenuli krajnjoj desnici, u mnogim zemljama okrenuli palac dolje lijevim strankama


– Ako netko želi zadržati mladog IT inženjera može dati 10 tisuća kuna, a država sufinancira pola iz Garancije za mlade. – pojasnio je ministar rada i mirovinskoga sustava.

Ministar Mako Pavić osvrnuo se i na kritike vezane uz ugovore na određeno vrijeme koji su u ponudi mladima te je istaknuo da je pozitivan trend prisutan i na tom području. Naime, poslodavci unutar godine dana mlade zaposlenike sve više prebacuju iz određenog u neodređeni radni status.

Analizirali smo učinak APN kredita – koliko su pomogli, a koliko odmogli mladima?


FOTO: WIKIPEDIJA