LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Održan svibanjski susret mladih grada Splita

„Snovi su kompleksna stvarnost i proročki nagovještaj onoga što bi se moglo dogoditi"

Na svibanjskom susretu mladih grada Splita i okolice raspravljalo se o različitim vrstama snova i njihovoj vezi sa stvarnošću. Susret su vodili i animirali mladi iz Hrvatskog Nadzemlja.

Na svibanjskom susretu mladih grada Splita i okolice raspravljalo se o različitim vrstama snova i njihovoj vezi sa stvarnošću. Susret su vodili i animirali mladi iz Hrvatskog Nadzemlja.

U srijedu 18. svibnja 2016. Hrvatsko Nadzemlje još jednom je popunilo veliku dvoranu splitskog sjemeništa. Tema ovomjesečnog susreta mladih grada Splita i okolice nosila je naziv Svi nešto sanjamo. Nadzemljaši su, ironizirajući današnje televizijske emisije koje sve veći broj građana svakodnevno gleda, slatkim skečem sanjoviti Milan predstavili temu i uveli predavača, patera Miju Nikića, profesora psihologije, psihologije religije i povijesti religija na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

Pater Mijo objasnio je da su snovi kompleksna stvarnost i proročki nagovještaj onoga što bi se moglo dogoditi, tako se na primjer u Bibliji pojavljuju snovi Josipa Egipatskoga i sv. Josipa, zaručnika BDM. Zanimljivo je da na snove ne utječu nikakve društvene norme, ali se u njima otkriva ono što želimo ili pak ono čega se bojimo. Naglasio je da su procesi koji su odgovorni za stvaranje snova: ostatak dana, potiskivanje, sposobnost sublimacije, kondenzacija i premještaj.

Pater Mijo kaže da je čest uzrok nastanka noćnih mora lijeganje u krevet bez molitve. Nadalje je tumačio različite vrste snova, i one negativne kao i one pozitivne. Na kraju zaključuje da od snova ne treba praviti kult već je san jedno od mnogih susreta sa samim sobom i s Bogom, a snovi nam pomažu da postanemo cjeloviti. Svatko sam može naslutiti što mu oni poručuju, bitno je samo da ne postanemo previše zarobljeni njima, a pažnju treba posvetiti tek onima koji se često ponavljaju.

Susretu ni ovog puta nije nedostajalo sadržaja pa su tako prikazana čak dva filma od kojih jedan kraći i humorističniji, a drugi duži i ozbiljniji. Film Božji odvjetnik prikazuje utjecaj traumatičnih događaja iz našega života na snove. Protagonist filma u snu projicira rastavu braka u obliku automobilske nesreće, a potom se bori s krivicom. Tužitelj (podsvijest) krivi Boga za ono što se dogodilo, dok Branitelj (savjest) staje u obranu Boga. Sudac (razum) tijekom filma se gubi, dok se lik Boga mijenja prema projekcijama protagonista. Na kraju osoba spoznaje da je u snu u kojem dobiva poruku da se sa trenutnom situacijom treba suočiti u stvarnosti kako mu san ne bi postao realnost. Produkcija filmova već se može mjeriti s visokobudžetnim filmovima stranih produkcija, a uza sve to redovito imaju poruke koje će potaknuti i one okorjele duše na razmišljanje o svome životu.

U novom serijalu Božo i Barut pokazuju kako izgledaju njihovi lucidni snovi. Iako su u životu sitni kriminalci, Božo i Barut u snovima ipak pokazuju što bi zapravo željeli biti. U snovima je sve dopušteno.

Susret je svojom pjesmom uljepšao bend mladih VIS Petrus iz Omiša – Priko. Tijekom susreta predstavljena su još dva važna projekta koja će se održavati u Splitu – Marijini obroci, točnije utrka Trčimo za obrok više koja će se održati na splitskoj Rivi u subotu 21. svibnja 2016. s početkom u 9 sati, a za koje je Hrvatsko Nadzemlje snimilo i promotivni video koji se može pogledati na YouTube kanalu. Ujedno je i zanimljivim skečem predstavljen projekt 72 h bez kompromisa koji će se održati od 16. do 18. listopada 2016.

Susret je završio povjerenik za mlade don Mihael Prović s nekoliko pozdravnih riječi. Sljedeći, posljednji susret ove sezone, bit će 15. lipnja 2016. u 20:30 s temom Kršćanstvo i sreća. Gost predavač je dr. sc. fra Ante Akrap, profesor na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Splitu.

FOTO: HRVATSKO NADZEMLJE SPLIT