LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Klub mladih tata vol.2

Snaga i važnost očinstva: Ključna uloga u razvoju djece i zajednice

Uloga oca obuhvaća mnoge aspekte, uključujući pružanje ljubavi i podrške, postavljanje granica, pružanje uzora i sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima.

Uloga oca obuhvaća mnoge aspekte, uključujući pružanje ljubavi i podrške, postavljanje granica, pružanje uzora i sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima.

Uloga oca u životu djeteta često je zanemarivana, iako je njena važnost neprocjenjiva. Očinstvo nije samo biološki čin, već društvena i emocionalna obveza koja oblikuje budućnost djeteta i utječe na širu zajednicu. Kada govorimo o očinstvu, ne govorimo samo o prisutnosti u djetetovom životu, već o aktivnoj i angažiranoj ulozi koja podržava djetetov emocionalni, psihološki i društveni razvoj.

Uloga oca obuhvaća mnoge aspekte, uključujući pružanje ljubavi i podrške, postavljanje granica, pružanje uzora i sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima. Očevi koji su aktivno uključeni u život svoje djece pridonose njihovom osjećaju sigurnosti i samopouzdanja. Takva djeca često imaju bolje akademske rezultate, bolje socijalne vještine i manje problema s ponašanjem.

Osim utjecaja na djecu, očinstvo ima značajnu ulogu i u širem društvenom kontekstu. Aktivni i angažirani očevi doprinose stvaranju stabilnijih i sretnijih obitelji, što pozitivno utječe na zajednicu u cjelini. Kada očevi preuzmu ravnopravnu ulogu u roditeljstvu, smanjuje se pritisak na majke, čime se postiže ravnoteža koja je korisna za sve članove obitelji.

U današnjem svijetu, gdje se ravnopravnost sve više cijeni, aktivno očinstvo postaje ključna komponenta zdravog obiteljskog okruženja. Ravnopravno roditeljstvo podrazumijeva da oba roditelja jednako sudjeluju u svim aspektima odgoja djece, od emocionalne podrške do svakodnevnih obveza. To ne samo da pomaže u razvoju djece, već i doprinosi boljem razumijevanju i partnerstvu među roditeljima. Nažalost, društvene norme i stereotipi često ograničavaju očeve u preuzimanju aktivnije uloge. Očekivanja da majke budu primarni skrbnici još su uvijek snažna, što može dovesti do osjećaja isključenosti i neadekvatnosti kod očeva. Promjena ovih percepcija ključna je za izgradnju društva koje prepoznaje i cijeni važnost svakog roditelja.

Uspješno završen projekt usmjeren na oznaživanje mladih očeva



Stoga je važno naglasiti da očinstvo nije samo obveza, već i prilika za očeve da obogate svoje živote kroz duboku povezanost s djecom. Biti aktivno uključen u djetetov život donosi brojne osobne zadovoljstva i ispunjenja koja se ne mogu mjeriti ničim drugim.

FOTO: Freepik
 

Kako se uključiti?


Institut za stručno usavršavanje mladih pokrenuo je projekt namijenjen pružanju podrške mladim očevima. Cilj projekta je osnažiti očeve kroz edukacije, radionice i savjetovanja, te im pomoći da u potpunosti preuzmu svoju roditeljsku ulogu. Njihovi programi nude priliku za stjecanje novih vještina, razmjenu iskustava s drugim očevima i dobivanje stručne podrške.

Savjetovanje - Ključna podrška u projektu za očeve


Pozivaju se svi zainteresirani da se uključe u projektne aktivnosti i postanu dio zajednice koja aktivno promiče važnost očinstva. Za više informacija o projektu, posjetite stranice Instituta ili ih kontaktirajte putem e-maila info@isum.hr. 

Vaša podrška i sudjelovanje mogu značajno doprinijeti promjeni percepcije očinstva i osnaživanju roditelja u našoj zajednici.

Klub mladih tata vol.2 kojeg provodi Institut za stručno usavršavanje mladih u partnerstvu s udrugom Impress financiran je sredstvima Središnjeg državnog ureda za mlade u iznosu od 6.636,14 EUR. 

FOTO: Freepik / Ilustracija
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA