LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROJEKT MLADI ZA MLADE

Saznajte ima li u Hrvatskoj potencijala za kružnu ekonomiju i gospodarstvo u nautici na primjeru platforme „Misli more, Misli plavo”

Pridružite nam se na predavanju o socijalnom poduzetništvu ovaj četvrtak, 7. travnja, u 11 sati online preko platforme Zoom i saznajte zašto je nautika važna, ima li u Hrvatskoj potencijala za kružnu ekonomiju i gospodarstvo te zašto je ključno uključiti mlade.

Pridružite nam se na predavanju o socijalnom poduzetništvu ovaj četvrtak, 7. travnja, u 11 sati online preko platforme Zoom i saznajte zašto je nautika važna, ima li u Hrvatskoj potencijala za kružnu ekonomiju i gospodarstvo te zašto je ključno uključiti mlade.

Centar za razvoj mladih s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, područnim uredom Sisak, u sklopu projekta MLADI ZA MLADE – jačanje zajednice mladih osoba u riziku od socijalne isključenosti organizira predavanje o socijalnom poduzetništvu. Održat će se online, na platformi Zoom, u četvrtak, 7. travnja, u 11 sati, a trajat će 60 minuta. Predavanje će održati Ana Čalić, osnivačica platforme inspirativnog naziva Misli more, Misli plavo. Njen cilj je ambiciozan: spojiti postojeće pionire u nautici s mladima (milenijalcima & GenZ) kroz održivi razvoj i kružnu ekonomiju.

Specijalizirana za energetske sustave i održivi razvoj, Ana je primijetila jaz između industrije, održivog razvoja i mladih u Hrvatskoj. 

– Primijetili smo jaz između industrije, održivog razvoja i mladih. Održivi razvoj i kružna ekonomija su jedini iskoraci k budućnosti. Upravo bi održivi razvoj trebao biti uključen u svaku industriju i stvarati nova radna mjesta za mlade, koja bi bila inovativna, motivirajuća i pružala nove izazove mladima. Također, takva radna mjesta bi bila dodatan razlog da mladi ostaju u Hrvatskoj. – govori nam Ana. 

Baš zato žele mlade educirati i inspirirati da se bave održivim razvojem, a to postižu kroz društvene mreže i evente uživo koje pripremaju. 

– Nastojimo pronaći gdje se mladi mogu uključiti u nautičku industriju, održivi razvoj i spoj toga dvoje. – objašnjava Ana. 

Osim mladima, koji kao skupina imaju direktne benefite od tranzicije vezane uz održivi razvoj, platforma je namijenjena postojećim tvrtkama u nautičkoj industriji – od charter tvrtki do brodograditelja koji još nisu implementirali načela održivog razvoja i kružne ekonomije. Platforma je namijenjena i akademskoj zajednici koja je spona između mladih i industrije. 

Njihovi dugoročni ciljevi, kako nam objašnjava Ana, uključuju poticanje tranzicije hrvatske nautičke industrije k ekološki održivim inicijativama i odlukama, ponudu radnih mjesta za mlade u održivosti koja bi zadržala mlade u Hrvatskoj i diverzificirati platformu u jedan digitalni hub za sve interesne skupine pružanjem različitih usluga. 

Mladi, međutim, još uvijek ne znaju dovoljno o mogućnostima koje nudi nautička industrija. No za njih u njoj definitivno ima mjesta. 

– Nautička industrija nudi niz poslovnih mogućnosti koje bi mladima bile interesantne – od administrativnih poslova do eksperta u strojarstvu i brodogradnji. Digitalizacija je još jedan trend koji utječe na nautičku industriju te samim time predstavlja još jedno moderno radno mjesto.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, ali je potrebno prethodno se prijaviti ispunjavanjem obrasca. Link za pristupanje edukaciji sudionici će dobiti na svoje elektroničke adrese na dan njezina održavanja. Pridružite nam se u četvrtak i saznajte zašto je nautika važna, ima li u Hrvatskoj potencijala za kružnu ekonomiju i gospodarstvo te zašto je ključno uključiti mlade.
 
Članak je nastao u sklopu projekta MLADI ZA MLADE – jačanje zajednice mladih osoba u riziku od socijalne isključenosti, a za sadržaj je odgovoran isključivo Centar za razvoj mladih. Projekt provodi CERM u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, područnim uredom Sisak, te s udrugama Institut za stručno usavršavanje mladih, Ženska soba – Centar za seksualna prava i Udrugom mladih Futurum Montis, a uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.
FOTO: PIXABAY