LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Planovi Vlade RH

Razmišlja se o detektoru alkohola u autu i smanjenju dopuštene količine alkohola pri vožnji

Vlada ima nekoliko planova kojima želi smanjiti broj prometnih nesreća na hrvatskim cestama, no Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa u ovom je trenutku tek u fazi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Vlada ima nekoliko planova kojima želi smanjiti broj prometnih nesreća na hrvatskim cestama, no Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa u ovom je trenutku tek u fazi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Vlada Republike Hrvatske ima novi plan za smanjenje broja prometnih nesreća kojima je uzrok upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola. Naime, kako piše Novi list, istražit će bi li utjecaj promjena graničnih vrijednosti dopuštene razine alkohola utjecao na broj nesreća i broj poginulih.

MUP nije konkretno odgovorio na pitanje Novog lista o smanjenju dopuštene razine alkohola u krvi ispod 0,5, što prema trenutnom zakonu vrijedi samo za profesionalne i mlade vozače, no iznio je nekoliko planova: 
– Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa u ovom je trenutku u fazi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću stoga su njime izneseni prijedlozi podložni promjenama. Nakon utvrđivanja svih relevantnih pokazatelja, mišljenja i primjera dobre prakse, donijet će se odluka o daljnjim koracima, stoga smatramo da je prerano davati konkretna objašnjenja u ovom trenutku.
Osim smanjenja dopuštene količine alkohola, navodno se istražuje i učinkovitost sustava Alcohol Interlock (detektora alkohola) i njegova utjecaja na smanjenje broja nesreća. Međutim, tu bi odluku mogao donijeti samo sud te bi bilo upitno kako bi sustav funkcionirao ako bi trijezni vozač na zadnjem sjedalu vozio pijane putnike, što nije zabranjeno.

Razlozi Vlade, prema onome što prenosi Novi list, navodno leže u činjenici da je 23% prometnih nesreća skrivljeno pod utjecajem alkohola. Kada govorimo o teškim nesrećama, 39% njih počinjeno je pod utjecajem alkohola.

Razmišlja se još i o načinima sprječavanja prometnih nesreća uzrokovanih zbog korištenja mobitela, prekoračenja brzine i ostalih distrakcija. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova ove je godine u prva dva mjeseca poginulo 29 osoba, 12 osoba manje nego u prva dva mjeseca prošle te 7 manje nego u prva dva mjeseca pretprošle godine.
FOTO: UNSPLASH