LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Neusklađenost institucija

Prvostupnicima Sestrinstva ukinut pripravnički staž, ostali bez licenci za rad

Ministarstvo zdravstva 2013. godine donijelo je zakon kojim svi oni koji su upisali studij akademske godine 2013/14. nisu dužni obavljati pripravnički staž ni stručni ispit, nego se mogu odmah nakon završetka školovanja zaposliti. No, ovdje se Hrvatska komora medicinskih sestara suprotstavlja zakonu koje je izdalo Ministarstvo i ne želi izdati dozvole za samostalan rad.

Ministarstvo zdravstva 2013. godine donijelo je zakon kojim svi oni koji su upisali studij akademske godine 2013/14. nisu dužni obavljati pripravnički staž ni stručni ispit, nego se mogu odmah nakon završetka školovanja zaposliti. No, ovdje se Hrvatska komora medicinskih sestara suprotstavlja zakonu koje je izdalo Ministarstvo i ne želi izdati dozvole za samostalan rad.

Potpuno nezadovoljstvo trenutno vlada među prvostupnicima Sestrinstva koji su tijekom akademske godine 2015/16. završili svoje studije. Naime, prakticiralo se da nakon studija trebaju odraditi pripravnički staž u trajanju od jedne godine, ali su u listopadu prošle godine dobili dopis iz Ministarstva zdravstva kojim je istaknuto da se staž ukida te da licence za rad dobivaju odmah po završetku studija.

Problem se javlja kod Komore medicinskih sestara koja odbija izdavanje licenci, tvrdeći da se novi zakon odnosi tek na sljedeću generaciju. Samo se prebacuje loptica s jedne institucije na drugu, a konkretnih informacija ni rješenja nema. Prvostupnici sestrinstva se ne uspijevaju zaposliti niti im je omogućeno stažiranje. Kako problem izgleda u očima jednog prvostupnika, vidljivo je u dijelu njegova pisma koje vam prenosimo:

– Da vas upoznam s pričom. Naime, završio sam prediplomski studij Sestrinstva kojeg sam upisao 2013/14. godine Završavam studij, lagano se psihički pripremam na odrađivanje pripravničkog staža u trajanju od godinu dana, te o nekom pravom zaposlenju uopće ne razmišljam, kad eto ti jednog dana dopis iz Ministarstva zdravstva kako je već spomenuti staž ukinut za sve prvostupnike koji su studij upisali nesretne 2013/14. godine Gdje, šta, kako i zašto. Sjedneš, sabereš se i razmisliš kako možda to i nije tako loše. Možda će biti teže, nespretnije, stresnije odmah se zaposliti, ali eto barem ćeš imati nešto novca da pomogneš i onima koji su ti omogućili da postaneš taj medicinar, kojeg država toliko cijeni. Dobiješ čak i neke ponude za posao, sretan si. I svi oni osjećaji s početka priče. Ali eto opet onog grohotnog smjeha iz daljine. Komora ne želi izdati licence. Kažu nije do njih do ministarstva je koji su nesmotreno poslali dopis. Ministarstvo kaže kako nije ni do njih nego je do komore koja se oglušila na njihove naredbe. I tako dan za danom igraju ping-pong preko nas sve dok jednom komora ne servira i kaže nam kako smo dosadni. Zamisli, dosadan si. Sjedi doma i šuti. Sad bi ti i da završiš faks i da radiš i da svašta nešto. Smiri se i stopi se s masom, što bi se ti izdvajao. I sve bi to bilo ok, nesporazumi se događaju, razumijemo mi to, ipak smo mi akademski građani koje ste vi obrazovali. Ali nije ok ako na neki odgovor čekamo već mjesecima. –

Ulaskom u EU, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu primjenjuje plan za preddiplomski studij Sestrinstva prema Direktivi 2005/36/EZ Europskog parlamenta i Vijeća. Integirani program tako je na snazi još od 2013. godine, a on obuhvaća predavanja, seminare i kliničke vježbe.

 Osposobljavanje medicinskih sestara za opću zdravstvenu njegu obuhvaća najmanje tri godine studija ili 4 600 sati teoretskog i kliničkog osposobljavanja, pri čemu trajanje teoretskog osposobljavanja predstavlja najmanje jednu trećinu, a trajanje kliničkog osposobljavanja najmanje jednu polovinu minimalnog trajanja osposobljavanja. Države članice mogu priznati djelomična izuzeća osobama koje su dio svojeg osposobljavanja stekle na programima studija koji su najmanje jednakog stupnja. Države članice osiguravaju da su institucije koje pružaju osposobljavanje medicinskih sestara odgovorne za usklađivanje teoretskog i kliničkog osposobljavanja tijekom cjelokupnog studijskog programa. – nalaže direktiva prema odjeljku 3. članak 31. točka 3.

U skladu s tim, u dopisu Ministarstva stoji da prvostupnici sestrinstva koji su započeli studij u akdemskoj godini 2013/14. i nadalje, nisu obvezni obaviti pripravnički staž i položiti stručni ispit. Prema tome je Hrvatska komora medicinskih sestara obvezna navedenim prvostupnicima izdavati odobrenje, odnosno licence za samostalni rad temeljem svjedodžbe o završenom preddiplomskom studiju bez obavljenog pripravničkog staža (temljem članka 15, stavka 2. Zakona o sestrinstvu).

Komora je od Veleučilišta zatražila izdavanje potvrde o završenom preddiplomskom studiju Sestrinstva kojom se potvrđuje da je studij usklađen sa spomenutom direktivom. Za izdavanje licence traži upravo tu potvrdu, domovnicu i diplomu. Zatim, prvostupnicima uz navedenu dokumentaciju odbija izdavanje licenci navodeći da potvrde nisu valjane. Potom iste priznaje, ali licence još ne izdaje unatoč odredbi.

U prilog donedavnim studentima ne ide ni Zavod za zapošljavanje. Naime, on objašnjava da četiri mjeseca od diplomiranja dva mjeseca gube pravo na prijavu na natječaje te je nužno novo pokretanje postupka prijave na burzu rada. Neizvjesnost je nepodnošljiva jer institucije kojih se pitanje tiče ne odgovaraju na e-mailove i telefonske pozive. Prvostupnicima nije u interesu okrivljavati institucije za novonastalu situaciju već traže da se ona što prije riješi, neovisno o ishodu.

FOTO: FACEBOOK