LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
HRVATSKA U EU

PRVIH 100 DANA U EUROPSKOJ UNIJI

Prošlo je 100 dana od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Kakvo je stanje u državi od 1. srpnja, pročitajte u tekstu.

Prošlo je 100 dana od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Kakvo je stanje u državi od 1. srpnja, pročitajte u tekstu.

Sve je započelo još prije desetak godina kada je Republika Hrvatska započela pristupne pregovore s Europskom unijom. Na putu naše male države u Europu postojale su brojne prepreke, odricanja, optužbe, davanja. Sve prepreke uspješno su prevladane te je Hrvatska postala punopravnom članicom Europske unije 1. srpnja 2013. Proslava za ulazak održana je na Trgu bana Josipa Jelačića uz prisustvo državnog vrha i nekoliko tisuća znatiželjnih Hrvata koji su proslavu doživjeli kao put u bolje sutra. Je li „sutra“ zaista bilo bolje? Što smo dobili, a što izgubili ulaskom u Europsku uniju? Prošlo je 100 dana otkad je Hrvatska postala punopravna članica Europske Unije (u daljnjem tekstu EU). Što se promijenilo?


Već prvog dana Hrvatske u EU doživjeli smo neugodno iznenađenje – zahtjev za izručenjem Josipa Perkovića Njemačkoj. Vlada se silno trudila oglušiti na pozive njemačkih političara i vrha EU, ali bezuspješno. Prijetili su nam sankcijama i zaključivali da nismo dorasli jačini EU. Nije to ništa novo, običan narod je to tvrdio puno prije punopravnog članstva Hrvatske u EU. Kad je naš državni vrh konačno shvatio da više nije najjači organ u državi, politička šteta već je bila učinjena, posebno ako se pita Nijemce. Euroskeptici samo su potvrdili svoje stavove ovim činom, eurooptimistima je splasnuo entuzijazam.


Mnogi bi rekli da smo ušli u EU u najbolje vrijeme, početkom turističke sezone. O nama su izvještavali svi europski mediji i to je bila savršena promocija za našu obalu. No i tu nas je dočekalo još jedno iznenađenje. Neugodno, naravno. Morali smo uvesti vizu za Ruse, Ukrajince, turske državljane. Kako to obično biva, zbog silne papirologije i provjera mnogi potencijalni turisti odustali su od nabave viza i samim time od ljetovanja u Hrvatskoj. Na žalost mnogih ugostitelja i hotelijera, zabilježen je pad noćenja. Zabrinuti su iz Ministarstva turizma jer o uvođenju viza odlučuje Bruxelles pa se može očekivati uvođenje viza i za još neke strane državljane.


Općepoznato je da Hrvatska ima velik javni dug i da deficit proračuna prema najnovijim podacima iznosi 13,3 milijardi kuna. Takvo stanje dovodi do prekomjernog povećanja deficita koji pak vodi gubitku fiskalnog suvereniteta. To znači da ćemo imati jedan vremenski period za konsolidaciju financija pod pokroviteljstvom EU.


Ipak, postoje i dobre strane koje je Hrvatska iskusila kad je pristupila EU. Možemo putovati u sve članice EU bez putovnica. Također, možete bezbrižno koristiti mobitel jer je mobilna telefonija pojeftinila.


Je li u Hrvatskoj ugodnije živjeti nakon 1. srpnja, prosudite sami. Uvijek će nekome biti bolje, nekome lošije. Nadajmo se da prvih 100 dana nisu odraz budućeg stanja u Hrvatskoj i da će EU ispuniti sva očekivanja eurooptimista i dati nadu euroskepticima.

FOTO: WIKIPEDIJA