LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veganska prehrana

Proljeće započinje pizzom bez mesa

Na štandu Prijatelja životinja bit će izložene za degustaciju veganske pizze koje će se od 20. ožujka naći u ponudi deset pizzerija u Zagrebu, Osijeku i Splitu.

Na štandu Prijatelja životinja bit će izložene za degustaciju veganske pizze koje će se od 20. ožujka naći u ponudi deset pizzerija u Zagrebu, Osijeku i Splitu.

Uz prirodu i životinje, s prvim danom proljeća budi se i suosjećajnost te svijest o prednostima biljne prehrane. O tome svjedoči i odaziv deset pizzerija koje su povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana bez mesa odlučile uvesti u svoju trajnu ponudu vegansku pizzu, odnosno pizzu bez namirnica životinjskog podrijetla.

Neke od njih moći će kušati i posjetitelji štanda Prijatelja životinja na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u ponedjeljak, 20. ožujka u 11 sati gdje će biti izložene za degustaciju. Organizacija Farm Animals Rights Movement obilježava Meatout već 32 godine, a ovo će biti čak 16. godina u nizu da se obilježava u Hrvatskoj. Ovog puta, pod motom Veganska pizza za sve, žele građanima približiti prednosti veganske hrane.

U Zagrebu, Osijeku i Splitu veganska pizza bit će dostupna za narudžbu od spomenutog datuma. Na taj način gradovi prate svjetski trend i stoje uz bok američkim, kanadskim, britanskim i ostalim planetarno popularnim lancima pizzerija koji su morali zadovoljiti potrebe velike populacije onih koji svoju prehranu temelje isključivo na namirnicama biljnog podrijetla i uvesti pizzu s biljnim sirom. Ovakav obrok postaje popularan i u Hrvatskoj, ne samo zato što je izrazito sočan i ukusan, nego i zbog činjenice da u njima mogu uživati svi, bez obzira na prehrambene navike.

Veganske namirnice, uključujući one koje se poslužuju u restoranima brze hrane, zdravija su opcija. Osim radi zdravlja, ljudi ih sve češće biraju i zbog svijesti o negativnim utjecajima mliječne i mesne industrije na okoliš te zbog dobrobiti životinja. 

Osviještenost o biljnoj prehrani vidi se i po velikoj potražnji za proizvodima biljnog podrijetla i tzv. zamjenama mesu, mlijeku, siru i jajima u hrvatskim trgovinama i restoranima. To je uvelike olakšalo posao pizza-majstorima uključenima u projekt pa su s lakoćom napravili kulinarska remek-djela. Kombinacije su neiscrpne – od širokog spektra povrća, proizvoda od soje i biljnih sireva do sejtana i raznih vrsta gljiva.

Gurmani željno iščekuju ovaj dan u kojem će uživati u najpopularnijem jelu na svijetu u zdravijoj verziji i po promotivnoj cijeni. Prijatelji životinja pozivaju sve da im se pridruže poručujući: Neka dolazak proljeća bude i početak promjena u našim životima! Više informacija i popis pizzerija koje nude popuste nalaze se na poveznici.

FOTO: PRIJATELJI ŽIVOTINJA