LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PLANT-BASED PREHRANA

Britansko sveučilište želi 100% veganske menije, kakva je situacija u hrvatskim menzama?

Studenti Sveučilišta Lancaster traže prijelaz na biljne jelovnike u menzama do 2027. godine. Vegani u Hrvatskoj nemaju baš puno izbora.

Studenti Sveučilišta Lancaster traže prijelaz na biljne jelovnike u menzama do 2027. godine. Vegani u Hrvatskoj nemaju baš puno izbora.

Kako prenosi BBC, studenti Sveučilišta Lancaster u Engleskoj glasovali su za postupni prijelaz na sto posto biljne jelovnike u menzama na kampusu. Studentski zbor želi prijelaz na 50 posto veganskih jelovnika do 2025. godine, s ciljem potpune implementacije do 2027. godine.

Voditeljica kampanje, Victoria Simpson, istaknula je da je taj pothvat u skladu s ciljem sveučilišta da do 2035. godine postane ugljično neutralno. Profesorica upravljanja energijom i klimom Rebecca Willis naglasila je važnost smanjenja potrošnje i unosa mesa i mliječnih proizvoda za postizanje klimatskih i zdravstvenih ciljeva. 

Saznajte radno vrijeme menzi sutra, na Tijelovo i Dan državnosti


Međutim, Countryside Alliance, organizacija koja promiče pitanja britanske poljoprivrede, izrazila je zabrinutost zbog nedovoljne uključenosti studenata u tu odluku, nazvavši je napadom na slobodu izbora. Glasnogovornica Sabina Roberts izjavila je da je odluku trebalo staviti na glasovanje cijelog studentskog tijela.
 

Veganske opcije u Hrvatskoj


Situacija u Hrvatskoj nije povoljna za studente koji ne jedu meso ili životinjske proizvode, s ograničenim opcijama u studentskim menzama. U većini menza, poput onih u Splitu, Puli ili Zagrebu, vegetarijanske opcije dostupne su, ali su veganski obroci gotovo nepostojeći. Vegetarijanski obroci često uključuju mliječne proizvode ili jaja, što nije prikladno za vegane. 

Slano & Slatko – novi restoran i Studentski klub u centru Rijeke



Trenutne dnevne jelovnike studentskih menzi možete vidjeti ovdje:

Prošle je godine udruga Prijatelji životinja provela anketu, gdje je 92 posto ispitanika podržalo njihovu inicijativu za uvođenjem veganskih opcija u studentske menze. Čak 68 posto ispitanika izjavilo je da bi veganska jela konzumirali redovito ili povremeno. Također, 85 posto isprobalo bi veganska jela, a 57 posto studenata uzelo bi veganski obrok svaki dan ili više puta tjedno.
IZVOR: BBC
FOTO: FOTO: UNSPLASH