LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PLANT-BASED PREHRANA

Britansko sveučilište želi 100% veganske menije, kakva je situacija u hrvatskim menzama?

Studenti Sveučilišta Lancaster traže prijelaz na biljne jelovnike u menzama do 2027. godine. Vegani u Hrvatskoj nemaju baš puno izbora.

Studenti Sveučilišta Lancaster traže prijelaz na biljne jelovnike u menzama do 2027. godine. Vegani u Hrvatskoj nemaju baš puno izbora.

Kako prenosi BBC, studenti Sveučilišta Lancaster u Engleskoj glasovali su za postupni prijelaz na sto posto biljne jelovnike u menzama na kampusu. Studentski zbor želi prijelaz na 50 posto veganskih jelovnika do 2025. godine, s ciljem potpune implementacije do 2027. godine.

Voditeljica kampanje, Victoria Simpson, istaknula je da je taj pothvat u skladu s ciljem sveučilišta da do 2035. godine postane ugljično neutralno. Profesorica upravljanja energijom i klimom Rebecca Willis naglasila je važnost smanjenja potrošnje i unosa mesa i mliječnih proizvoda za postizanje klimatskih i zdravstvenih ciljeva. 

Uskoro se zatvaraju menze u Zagrebu. Evo kada će se opet otvoriti


Međutim, Countryside Alliance, organizacija koja promiče pitanja britanske poljoprivrede, izrazila je zabrinutost zbog nedovoljne uključenosti studenata u tu odluku, nazvavši je napadom na slobodu izbora. Glasnogovornica Sabina Roberts izjavila je da je odluku trebalo staviti na glasovanje cijelog studentskog tijela.
 

Veganske opcije u Hrvatskoj


Situacija u Hrvatskoj nije povoljna za studente koji ne jedu meso ili životinjske proizvode, s ograničenim opcijama u studentskim menzama. U većini menza, poput onih u Splitu, Puli ili Zagrebu, vegetarijanske opcije dostupne su, ali su veganski obroci gotovo nepostojeći. Vegetarijanski obroci često uključuju mliječne proizvode ili jaja, što nije prikladno za vegane. 

Donosimo ljetno radno vrijeme menzi u najvećim sveučilišnim gradovima!Trenutne dnevne jelovnike studentskih menzi možete vidjeti ovdje:

Prošle je godine udruga Prijatelji životinja provela anketu, gdje je 92 posto ispitanika podržalo njihovu inicijativu za uvođenjem veganskih opcija u studentske menze. Čak 68 posto ispitanika izjavilo je da bi veganska jela konzumirali redovito ili povremeno. Također, 85 posto isprobalo bi veganska jela, a 57 posto studenata uzelo bi veganski obrok svaki dan ili više puta tjedno.
IZVOR: BBC
FOTO: FOTO: UNSPLASH